GO DS podržao inicijativu o ujedinjenju

Izvor: RTS, 03.Mar.2019, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GO DS podržao inicijativu o ujedinjenju

Glavni odbor Demokratske stranke je "gotovo jednoglasno" podržao incijativu za pokretanje procesa ujedinjenja partija proisteklih iz DS-a u jednu stranku.
Na sednici Glavnog odbora je podržana incijativa za "pokretanje procesa ujedinjenja i stvaranja velike Demokratske stranke, kao započetog procesa ukrupnjavanja koji dominatno obeležava aktuelni politički trenutak i predstavlja zamajac prerastanju DS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u najsnažnije gravitaciono polje u građanskom, demokratskom spektru", navodi se u saopštenju.

Glasanju je prethodilo izlaganje predsednika DS-a Zorana Lutovca koji je ocenio da je toj ideji došlo vreme. 
"I ranije su činjeni pokušaji, ali sada nam uslovi nalažu istorijsku zrelost i odlučnost, zajedništvo i borbu za stabilnu državu i institucije u punom demokratskom kapacitetu", rekao je Lutovac. 
Nije reč o personalnoj uniji i kadrovskoj kombinatorici, ne se radi o imenima, već o programu, naglasio je Lutovac, piše u saopštenju Informativne službe DS-a. 
"Ako nismo u stanju da se udružujemo sa onima kojima su nam idejno najbliži, kako ćemo menjati Srbiju", rekao je Lutovac.
Inicijativa za pokretanje procesa ujedinjenja i stvaranja velikog DS-a bila je druga tačka dnevnog reda sednice Glavnog odbora.
Ukrupnjavanje demokratskih potencijala je ključna reč, istakao je Lutovac. 
Prema njegovim rečima, ta incijativa, kao i ukrupnjavanje Saveza za Srbiju i protesti na kojima je građanima ponuđeno potpisivanje sporazuma, predstavljaju trenutno ključne procese.
Taj predlog je izneo 3. februara na stogodišnjicu DS-a i 29 godina od obnove rada te stranke, podsetio je Lutovac.
DS se regeneriše, ponovo će postati centar okupljanja građansko-demokratske Srbije, i stranku očekuje ozbiljnija kadrovska obnova, poručio je Lutovac.
Nažalost, Demokratska stranka je poznata i po tome što se neprestano delila, naveo je Lutovac.
Dodaje da je došlo vreme da se ukrupnjava, umesto da se deli, te da je jasan cilj DS-a da vrati državu i demokratiju građanima od onih koji su je oteli i koji je "ruše kamen po kamen".
"Spremni smo da prevaziđemo razlike u tom cilju, kao što smo pokazali 2000. Ovoj ideji je došlo vreme", rekao je Lutovac.
Na dnevnom redu sednice Glavnog odbora DS-a je i izveštaj o radu koji je Lutovac podneo u otvorenom delu sednice o inicijativi za ujedinjenje stranaka u veliki DS.
Na dnevnom redu biće i izveštaji o radu poslaničkog kluba DS-a u Skupštini Srbije i Izvršnog odbora stranke, o čemu se rapravlja u delu koji je zatvoren za javnost.
Bez rasprave o računu DS-a
Na početku sednice nije prihvaćen predlog Srboljuba Antića da se infomacija o stanju duga i visini blokade računa DS-a uvrsti u dnevni red sednice.
Antić je rekao da je račun DS-a u blokadi već pet godina zbog duga od 7,9 miliona evra, koji je nastao 2012. u vreme nekadašnjeg lidera te stranke Borisa Tadića, a koji stranački predsednici posle njega nisu uspeli da saniraju.
"Svi mi koji plaćamo članarinu imamo pravo da znamo kakvo je finansijsko stanje stranke", rekao je Antić.
Njegov predlog za proširenje dnevnog reda nije dobio podršku Glavnog odbora, budući da je za taj predlog glasalo 30 članova od 174 prisutnih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GO DS podržao inicijativu o ujedinjenju

Izvor: B92, 03.Mar.2019

Glavni odbor Demokratske stranke je "gotovo jednoglasno" podržao incijativu za pokretanje procesa ujedinjenja partija proisteklih iz DS-a u jednu stranku...Kako se navodi u saopštenju, na sednici Glavnog odbora je podržana incijativa za "pokretanje procesa ujedinjenja i stvaranja velike Demokratske...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.