GLAVAŠ PROVOCIRA SRBIJU - Čast mu Ššto je na meti beogradskog paššaluka

Izvor: Blic, 04.Avg.2016, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GLAVAŠ PROVOCIRA SRBIJU - Čast mu Ššto je na meti "beogradskog paššaluka"

Branimir Glavaš, osuđenik za ratne zločine, jedan od osnivača HDZ i šef HDŠB-a, smatra da bi hrvatska vlast trebalo odlučnije da reaguje na, kako je rekao, "bezobrazluk istočnih suseda".

Glavaš je održao prvu konferenciju za novinare nakon sedam godina odsustva sa javne političke scene, a pet u zatvoru, i, kako prenosi HINA, izneo niz optužbi i uvreda na račun srpskog državnog vrha.

On je rekao da na čelu Srbije "nisu normalni političari demokratskih proevropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uverenja i svetonazora", već "okoreli srpski neofašisti i pročetnički nacionalisti koje Hrvatska treba da procesuira zbog zlodela koja su radili tokom Domovinskog rata za vreme velikosrpske agresije na području Republike Hrvatske".

Pročitajte još

Glavaš, koji je proveo pet od osam godina u zatvoru zbog ratnog zločina počinjenog nad srpskim civilima tokom poslednjeg rata, tvrdi da je Srbija i danas, kad svim silama pokušava da uđe u porodicu evropskih naroda, uz (Vojislava) Šešelja, talac "dokazanih četničkih ideologa", kako naziva premijera i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića.

Vučića, Nikolića i Dačića, Glavaš je optužio za aktivno učešće u, kako je naveo, velikosrpskoj i četničkoj agresiji na Hrvatsku od 1991. do 1995.

- Zbog toga treba da odgovaraju pred hrvatskim sudovima - naveo je Glavaš uz napomenu da ne želi da se meša u unutrašnja pitanja Srbije čiji građani su njima na izborima dali poverenje.

- Ali, ako građani Srbije žele u 21. veku da žive i grade četničku državu to je njihovo pravo i poštujem njihovu želju - naveo je.

Glavaš smatra drskošću to što je vlast u Srbiji protestovala zbog toga što je Vrhovni sud odlučio da njegov slučaj vrati na početno suđenje.

Smatra da Hrvatska ne treba da sprečava Srbiju na njenom putu članstva u EU, ali da ne sme da dozvoli da Srbija na tom putu ostane bez odgovora na pitanja koja su, kako tvrdi, otvorena već 25 godina - "od utvrđivanja odgovornosti za preko 1.600 poginulih prilikom velikosrpske agresije samo na grad Osijek i okolinu, konačnog otkrivanja istine o nestalima čija je sudbina i dalje nepoznata, o masovnim grobnicama o kojima se i dalje ćuti i do brojnih drugih pitanja prebolnih za građane Hrvatske“.

Za njega je, kazao, kompliment što se našao poslednjih dana na udaru državnog vrha Republike Srbije i što je izložen oštroj kritici "četničke vlasti `Beogradskog pašaluka`".

Posebno mu, rekao je, čast čini to što se kao predmet "srbijanskog besa" izraženog u "seriji diplomatskih nota" našao uz "mučenika, blaženika i kardinala Alojzija Stepinca, te hrvatskog viteza Miru Barešića".

Rekao je i da za razliku od Vučića i Nikolića koji su "ognjem i mačem napadali njegov narod i domovinu", on nikada nije nogom kročio u Srbiju da ratuje - u Petrovaradinu, Beogradu, Kragujevcu ili Nišu...

Od Državnog tužilaštva očekuje pokretanje istrage protiv Vučića zbog "mogućeg počinjenog krivičnog dela ratnog zločina na području Hrvatske i BiH u vremenu od 1991. do kraja 90-tih godina".

Zapitao je i dokle se stiglo po pitanju krivične prijave koja je podnesena 19. februara ove godine protiv Nikolića zbog osnovanje sumnje da je, kako je rekao, počnio zločin u selu Antin.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Glavaš se oglasio napadom na Srbiju, Vučića, Nikolića...

Izvor: B92, 04.Avg.2016

Branimir Glavaš, osuđenik za ratne zločine, jedan od osnivača HDZ, šef HDSSB, smatra da bi Zagreb trebalo odlučnije da reaguje na "bezobrazluk istočnih suseda"...Glavaš je održao prvu konferenciju za novinare nakon sedam godina odsustva s javne političke scene, a pet u zatvoru, i, kako prenosi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.