GLAS RUSIJE SE PONOVO ČUJE U SAVETU EVROPE: Danas izglasana rezolucija kojom Rusiji vraćena mogućnost glasanja u tom telu

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2019, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GLAS RUSIJE SE PONOVO ČUJE U SAVETU EVROPE: Danas izglasana rezolucija kojom Rusiji vraćena mogućnost glasanja u tom telu

Rusiji vraćeno pravo glasa u Savetu Evrope.

Savet Evrope usvojio je danas deklaraciju kojom se Rusiji vraća pravo glasanja u toj organizaciji.

Ministri inostranih poslova iz 47 država članica Saveta su ogromnom većinom podržali deklaraciju u kojoj se navodi da svi članovi treba da imaju "pravo da učestvuju" u dva glavna organa Saveta Evrope "na ravnopravnoj osnovi". To znači da je Rusiji vraćeno pravo glasa.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Lavrov pozdravio je glasanje i potvrdio obaveze Rusije, ukljucujući i plaćanje članarine.

Lavrov je rekao da Rusija ceni "pozitivni doprinos" Saveta Evrope u rešavanju humanitarnih pitanja kao i u poboljšanju ruskog pravosuđa.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Rusija spremna da saraduje sa Savetom Evrope samo dok ima "ravnopravan stav" u svim mehanizmima za odlučivanje.

Ukrajinski ministar inostranih poslova neočekivano je otkazao prisustvo sastanku u Finskoj u poslednjem trenutku, očekujući pozitivan ishod za Rusiju.

Ukrajinski ambasador pri Savetu Evrope Dmitro Kuleba napisao je na svom Tviter nalogu da su Ukrajina i još pet zemalja glasale protiv predloga, koji je opisao kao rezultat "cinicne diplomatije" da bi se spasao "dugoročni partner".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.