GINEKOLOG NAKON SMRTI PORODILJE U NIŠU: Najbolje je primiti vakcinu u ovom periodu trudnoće

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2021, 14:42

GINEKOLOG NAKON SMRTI PORODILJE U NIŠU: Najbolje je primiti vakcinu u ovom periodu trudnoće

Ginekolog prof. dr Ana Mitrović kaže, povodom smrti porodilje od 23 godine u UKC Niš, da se nažalost još jedan život ugasio kao posledica infekcije koronom u trudnoći.

- Još jedna mlada žena nije preživela tešku kliničku sliku korone. Svetske preporuke, a i moje lično, su da se trudnice vakcinišu s obzirom na nemogućnost da predvidimo kako će se infekcija kovidom završiti ukoliko se razvije teška klinička slika u trudnoći. Lično verujem da vakcinacijom tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << trudnoće trudnice smanjuju rizik od infekcije koronom ili od razvoja teških i opasnih formi ove podmukle i nepredvidive bolesti i tako štite sebe i njihove bebe - objašnjava prof. Mitrović.

Preporuke su, navodi profesroka, da Fajzerova i Modernina vakcina mogu da se prime tokom trudnoće nevezano od starosti trudnice.

- Ali većina preporuka se odnosi da je najbolje vakcinu primiti između 10 i 20 nedelje trudnoće.Vakcina može da se primi i kasnije, kao i u periodu dojenja. Iskustva trudnica, koje su se vakcinisale u mom okruženju, su odlična, bez neželjenih rekacija ili sa vrlo blagim reakcijama koje nestanu za 24 do 48 sati od primljene vakcine, a mogu biti osećaj umora, malaksanosti, blaže jeze i povišene temperature ili bol u ramenu - naglašava prof. Mitrović.

Potrebno je da žene, dodaje, tokom trudnoće budu adekvanto suplementirane vitamininima D i C.

- Apelujem da zbog ovakve epidemiološke situacije trudnice i njihovi ukućani nose maseke i poštuju epidemiološke mere čak iako se vakcinišu. Da bismo mogli slobodnije da se ponašamo moramo imati mnogo veći broj vakcinisanih u opštoj populaciji - kaže prof. Mitrović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.