Fotografija i priroda: Kroz čiji se objektiv najbolje videla divljina prošle godine - zaleđeno jezero u Italiji

Izvor: B92, 11.Feb.2022, 18:31

Fotografija i priroda: Kroz čiji se objektiv najbolje videla divljina prošle godine - zaleđeno jezero u Italiji

Kristijano Vendramin, italijanski fotograf, odneo je prvu nagradu za fotografiju zamrznutog jezara, koju je uslikao kao uspomenu na izgubljenog prijatelja.

Kristijano Vendramin osvojio je nagradu Izbor publike 2021. za najboljeg fotografa divljine - on je uslikao zaleđeno jezero u Italiji, a delo je posvetio preminulom prijatelju.

Pobednička fotografija italijanskog fotografa ganula je više od 31.800 ljubitelja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prirode i divljine, koji su među 25 ponuđenih radova glasali za njegovu fotografiju pejzaža

Nagradu je ustanovio i dodeljuje je Nacionalni istorijski muzej u Londonu.

Finalisti su izabrani među 50.000 fotografija koje su pristigle iz 95 zemalja.

Kada je 2019. posetio jezero Santa Kroće u severnoj Italiji, Vendramina je očarala lepota prizora i podsetila ga je na prijatelja, koji je voleo ovo posebno mesto i nije više tu.

"Verujem da je svakodnevni kontakt sa prirodom sve bitniji za zdrav i spokojan život.

"Fotografisanje prirode je važno zato što nas podseća na tu povezanost, koju moramo održati i gde možemo pobeći i posvetiti se svojim mislima," kaže ovaj Italijan.

Ešli je posetila nacionalni rezervat Masai Mara u Keniji i uhvatila je trenutak nežnosti između dva muška lava.

Ona je ostala i gledala ih je sve dok kiša nije postala toliko jaka da su postali gotovo nevidljivi.

Orao i medved, eroen Hekendajk, Holandija

Mladunci mrkog medveda se često penju po drveću, gde bezbedno čekaju majku da se vrati sa hranom.

Ovde, u dubinama umereno guste šume u Ananu na Aljasci, ovo malo mladunče je odlučilo da dremne tokom popodneva na grani prekrivenoj mahovinom dok ga budno posmatra mladi beloglavi orao.

Orao je satima sedeo na boru, a Džeroen je smatrao da je to izuzetna situacija.

Džo-En je otišla u Australiju početkom 2020. godine da zabeleži priče životinja na koje su negativno uticali veliki požari, koji su goreli u saveznim državama Novi Južni Vels i Viktorija.

Ovaj istočni sivi kengur i njegovo mladunče uslikani su blizu Malakote u Viktoriji i bili su među srećnicima koji su pobegli od požara.

Kengur nije skidao pogled sa Džo-En dok je mirno hodala do mesta sa kojeg je uspela da napravi ovu sjajnu fotografiju.

U nacionalnom rezervatu Lišan, koji se nalazi u kineskoj provinciji Šansi, Kijang je posmatrao dva mužjaka zlatnog fazana kako neprestano zamenjuju mesta na ovom drvetu - njihovi pokreti ličili su na tihi ples po snegu.

Kina je ovim pticama prirodno stanište i naseljavaju guste šume u planinskim krajevima.

Iako su obojene jarkim bojama, one su stidljive i teško ih je uočiti, provode veći deo vremena u potrazi za hranom na šumskom tlu, a lete samo kako bi izbegli predatore ili kada se gnezde tokom noći na visokom drveću.

Autorska prava pripadaju fotografima.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fotografija i priroda: Kroz čiji se objektiv najbolje videla divljina prošle godine - zaleđeno jezero u Italiji

Izvor: Radio 021, 11.Feb.2022

Kristijano Vendramin, italijanski fotograf, odneo je prvu nagradu za fotografiju zamrznutog jezara, koju je uslikao kao uspomenu na izgubljenog prijatelja.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.