Fosil “prve Brazilke”, star 12.000 godina, izgoreo u požaru

Izvor: N1 televizija, 04.Sep.2018, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fosil “prve Brazilke”, star 12.000 godina, izgoreo u požaru

"Prva Brazilka" Lusija, fosil žene star 12.000 godina u potpunosti je izgoreo u požaru koji je u nedelju zahvatio Nacionalni muzej u Rio de Žaneiru.

"Lusija je neprocjenjiv gubitak za sve one koje je zanimala istorija civilizacije", rekao je za AFP direktor Nacionalnog istorijskog muzeja Paulo Knaus.

Dragulj zbirke Nacionalnog muzeja u kojem je bilo izloženo više od 20 miliona vrednih arheoloških primeraka, Lusija je prvi ljudski fosil otkriven u Brazilu 1970. u >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << državi Minas Žerais tokom arheoloških iskopavanja koja je predvodila francuska antropološkinja Anet Lamin-Emperer.

Koristeći kao šablon Lusijinu lobanju, naučnici sa Univerziteta u Mančesteru rekonstruirali su njeno lice, a potom je izrađena bista koja je bila izložena u muzeju.

"Lusija je smrtno stradala u požaru", sa žaljenjem kaže Katja Božea, direktorka Instituta za Nacionalnu umetničku baštinu (Iphan). Prstom upire u vlasti koje su dopustile velike budžetske rezove, a oni su, između ostalog, pogodili ulaganje u brazilsku kulturnu baštinu.

Knaus smatra da je nedostatak sredstava posledica "institucione krize, krize vrednosti koja već duže vreme pogađa zemlju". "To je stari problem, ali trebalo bi da prestanemo da govorimo u prošlosti i mislimo na budućnost."

Požar je buknuo u nedelju uveče nakon što je muzej zatvoren za posetioce. Zasad nema preciznih podataka o razmerima uništenja.

Brazilski ministar kulture Seržio Leitao izjavio da je požar verovatno izazvan kratkim spojem ili papirnim balonom na vruć vazduh koji je možda sleteo na krov. Takvi baloni su tradicija u Brazilu i često izazivaju požare.

Vatrogasci su vodili bitku s vremenom kako bi spasili vredne muzejske eksponate, a iz muzeja je saopšteno da niko nije povređen.

Muzej je osnovan 1818. a u njemu se nalazilo nekoliko ključnih kolekcija, uključujući egipatsku kolekciju, grčko-rimske artefakte, paleontološku kolekciju u kojoj se nalazi i kostur dinosaurusa pronađen u regiji Minas Žerais kao i najstariji ljudski fosil pronađen u Brazilu. Muzej je ukupno posedovao više od 20 miliona vrednih predmeta.

Potpredsednik te institucije Luiz Duarte rekao je za televiziju Globo TV da je muzej godinama zanemarivan.

"Nikad ništa nismo dobili od vlade", kazao je. "Nedavno smo završili dogovor s državnom bankom za razvoj BNDES o velikoj investiciji, kako bismo konačno mogli obnoviti palatu, i ironično, kako bismo postavili novi planirani sistem za zaštitu od požara".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.