Fondacija: Presuda nedvosmisleno potvrdjuje da je ubistvo Ćuruvije organizovala država

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Apr.2019, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fondacija: Presuda nedvosmisleno potvrdjuje da je ubistvo Ćuruvije organizovala država

Fondacija Slavko Ćuruvija ocenila je danas da presuda Specijalnog suda kojom su četvorica pripadnika Resora državne bezbednosti osudjena na po 30 i 20 godina zatvora zbog ubistva vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin, "jasno i nedvosmisleno potvrdjuje da je ubistvo Slavka Ćuruvije organizovala država, preko instrumentalizovanog Resora državne bezbednosti".

Fondacija je u saopštenju ocenila da odluka Sudskog veća šalje "jasnu poruku da zločini protiv neistomišljenika >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ne mogu da ostanu nekažnjeni, a da počinioci napada na novinare zbog javno izgovorene reči nisu nedodirljivi".

"Iako je sud propustio da izrekne maksimalne zatvorske kazne, smatramo da je od presudne važnosti stav Sudskog veća da su optuženi krivi za brutalno ubistvo Ćuruvije 1999. godine. Ovakav stav pomaže društvu da se obračuna sa politički motivisanim zločinima i suoči sa poražavajućim nasledjem režima Slobodana Miloševića", navodi se u saopštenju.

Fondacija je izrazila očekivanje da će Apelacioni sud potvrditi prvostepenu presudu a nadležni "u najkraćem mogućem roku razrešiti i procesuirati sve zločine počinjene protiv novinara u prethodnim decenijama".

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas za ubistvo Ćuruvije na po 30 godina zatvora bivše šefove DB Radomira Markovića i Milana Radonjića, dok su po 20 godina kazne dobili operativci DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Novinarska udruženja poručila da je neophodno da se pronađu i nalogodavci ubistva Ćuruvije

Predstavnici novinarskih udruženja pozdravili su danas presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i izrazili nadu i očekivanja da će one biti potvrđene u drugostepenom postupku, ali su upozorili da nalogodavci tog ubistva nisu otkriveni.

Predsedenik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić rekao je da je veoma važno što prvi put posle 20 godina obeleževanje godišnjice ubistva Ćurivije neće biti dočekano pozivima na istragu i sudsku odluku.

"Kao profesija treba da budemo zadovoljni onim što se danas dogodilo. Pred nama je naravno dug put do pravosnažne presude i ja se nadam da će ona biti potvrđena", rekao je Matić novinarima ispred Specijalnog suda.

On je ocenio da je presuda važna poruka za pitanje nekažnjivosti ubistava novinara i da je njom napravljen pomak zahvaljujući dobrom istražnom timu i političkoj volji da ubistvo bude rešeno.

"Mislim da je ovo dobra poruka i za nas novinare i sve one koji žele da na fizički način eliminišu slobodu mišljenja i govora, da prete novinarima i da se nasilno ponašaju prema njima", rekao je Matić.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović rekao je da je danas veliki dan za srpsko pravosuđe i novinarstvo i pozvao državne organe da pronađu nepoznato lice koje je označeno kao nalogodavac ubistva Ćuruvije.

"Važno je da sada državni organi pronađu to lice koje je direktni počinilac ubistva, kako se navodi u presudi, i ko je nalogodavac. Bez tih odgovra nećemo imati punu pravdu za Slavka Ćuruviju", poručio je Radomirović ispred Specijalnog suda.

On je pozvao državu da uradi sve da pravdi privede jednog od osuđenih, Miroslava Kuraka i dodao da država ne radi ništa aktivno da ga pronađe i dovede u Srbiju da odleži kaznu.

Novinar Vukašin Obradović rekao je da je njegov utisak posle suđenja da se malo pažnje posvetilo ambijentu u kome se desio zločin i na ono što se dešavalo nakon ubistva u službama državne bezbnosti.

"Mi nismo iskoristili ovaj slučaj da demontiramo sve one mehanizme koji su doveli do toga da država odluči u jednom trenutku da može da ubije novinara i da to sprovede u delo. Taj mehanizam je u najvećoj meri ostao sačuvan", zaključio je Obradović.

Izricanju presude prisustvovali su generalni direktor Radio televizije Srbije Dragan Bujošević, novinarka Ljiljana Smajlović, ali i drugi novinari.

NUNS: Posle presude za ubistvo Ćuruvije procesuirati i druge zločine nad novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozdravilo je danas izricanje prvostepene presude optuženima za ubistvno novinara Slavka Ćuruvije 20 godina od tog zločina, ali i izrazilo nezadovoljstvo što nisu otkriveni neposredni izvršilac ubistva, ni njegovi ključni nalogodavci čime bi pravda bila konačno zadovoljena.

"NUNS ponavlja zahtev da se do kraja rasvetle i procesuiraju i ubistva novinara Radislave Dade Vujasinović i Milana Pantića, kao i drugi zločini prema novinarima, čime bi država Srbija pokazala nedvosmislenu posvećenost novinarskim i medijskim slobodama", navodi se u saopštenju.

NDNV: Presuda ubicama Slavka Ćuruvije značajna, ali nepotpuna

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da je presuda optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije značajna iako je pravda kasnila dve decenije, jer je to prva sudska odluka u slučaju ubistva novinara u Srbiji.

NDNV, međutim, smatra da ta presuda nije potpuna, jer "nije pružila odgovor na pitanje ko su nalogodavci tog zločina koji je realizovala služba državne bezbednosti".

"Ko može da naredi tako nešto državnoj bezbednosti? Samo politički državni vrh. I to je ono što je zastrašujuće, da vlast koristi bezbednosne službe za obračun sa političkim neistomišljenicima. To znači da je sistem podređen interesima političkih moćnika", naveo je NDNV.

U saopštenju se dodaje da dužina trajanja procesa, kao i neotkrivanje nalogodavaca, ukazuju da se takav "anti-sistem i dalje opire i da opstaje".

"To nas posebno obeshrabruje s obzirom da su profesionalni novinari i danas meta svakodnevnih napada i pretnji koji često dolaze i od predstavnika državnog vrha. Njih blate u režimskim tabloidima i optužuju da su državni neprijatelji", smatra NDNV.

NDNV podseća da izostaje adekvatna reakcija državnih organa na te pretnje, te da profesionalni novinari koji imaju kritički odnos prema vlasti, danas u Srbiji "ne uživaju pravnu zaštitu".

UNS pozdravio presudu za Ćuruviju, državni organi da pronađu i izvršioca

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozdravilo je danas presudu kojom su optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije osuđeni na po 30, odnosno 20 godina zatvora i zatražilo da državni organi pronađu i kazne neposrednog izvršioca ubistva novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina.

"UNS očekuje da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu koje je donelo Sudskog veće u sastavu Snežana Jovanović, Dragan Milošević i Vladimir Mesarović i traži da državni organi što pre privedu pravdi Miroslava Kuraka kojem je suđeno u odsustvu i nalazi se u bekstvu", navelo je to udruženje.UNS je naveo da je današnje izricanje presude značajan čin koji treba da znači početak kraja nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji i važan dan za srpsko novinarstvo i pravosuđe.

"UNS podseća da je presuda koja je izrečena 20 godina nakon zločina i četiri godine od početka suđenja optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije posledica istrajne borbe njegove porodice, kolega novinara i rada Komisije za istraživanje ubistava novinara", dodaje se.

PSG: Presudom bivšim pripadnicima DB-a delimično zadovoljena pravda

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da je prvostepenom presudom bivšim pripadnicima službe Državne bezbednosti delimično zadovoljena pravda u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

"Presudom Radomiru Markoviću i trojici pripadnika DB-a izrečena je i presuda tadašnjem režimu čiju vladavinu su obeležila politička ubistva i progon novinara. Današnji režim se od Miloševićevog ne razlikuje ni u pogledu ljudi koji ga predstavljaju, ali ni metoda kojim se koriste", naveo je PSG u saopštenju.Ta stranka je izrazila nadu da će se pronaći i kazniti i ubice novinara Dade Vujasinović i Milana Pantića i da nijedan slučaj nasilja nad novinarima neće ostati nekažnjen.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta znači NN lice u presudi za ubistvo Ćuruvije

Izvor: B92, 05.Apr.2019

Beograd -- Punomoćik porodice Slavka Ćuruvije, advokat Slobodan Ružić, ocenio da sud nije prekršio "identitet optužnice" jer je u presudi naveo NN lice izvršioca ubistva..."Sud je time rekao da smatra da nema dovoljno dokaza da je to uradio Miroslav Kurak koji je u optužnici označen kao direktni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.