Fajon: Demokratija i sloboda medija ozbiljno ugroženi u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2020, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajon: Demokratija i sloboda medija ozbiljno ugroženi u Srbiji

Srbija se trenutno nalazi u teškoj situaciji oko opštih izbora i u nekoj vrsti političke krize, piše predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon u autorskom tekstu za NIN.

Ona kaže da u EU, kao glavna briga, ostaju mediji.

"Činjenica je da su demokratija i sloboda medija ozbiljno ugroženi u ovoj zemlji, jer nacionalni kanali ne tretiraju sve političke stranke jednako, što je nedopustivo. A govor mržnje, laži, manipulacije, zastrašivanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čak i od vodećih i uticajnih političara, raste u medijima i javnosti u ovoj zemlji, a to nije ono što u EU želimo videti", napisala je Fajon u autorskom tekstu za NIN.

Fajon, koja je i šef Delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciji i pridruživanje EU i Srbije, ocenila je da vladajuće stranke moraju sprovesti preporuke za slobodne i poštene izbore u ovoj godini, kao i da očekuje da će vlasti ispuniti sporazume i uravnotežiti izveštavanje tokom izborne kampanje.

"Žalim što je sada i preostali deo opozicije najavio bojkot izbora, a zabrinuta sam i zbog iznenadne najave smanjenja izbornog praga sa pet na tri procenta bez širokog političkog konsenzusa i javne rasprave", ocenila je Fajon.

Ona navodi da bi na izbore trebalo da izađe barem 40 odsto glasača, jer je, kako smatra, u suprotnom to samo još formalna demokratija.

Kako je navela, zemlje Zapadnog Balkana pripadaju EU porodici, ali se i dalje suočavaju sa problemima poput demokratije, vladavine prava, a naročitu zabrinutost izaziva ugrožavanje slobode medija.

"Bitno je naglasiti da sve zemlje Zapadnog Balkana mogu jednoga dana postati članice EU, ali neke će u tom procesu evropskih integracija biti brže, a neke sporije. Svih šest zemalja u regionu imaju još uvek jasnu perspektivu, a to je članstvo u EU, ali sve zavisi koliko brzo će one biti spremne", navela je Fajon.

Kaže i da ulazak Srbije i Crne Gore u EU u najoptimalnijim uslovima do 2025. godine treba da bude cilj, ali da to zavisi da li će zemlje ispuniti sve uslove.

"Neka postupci Francuske ne obeshrabruju zemlje Zapadnog Balkana, jer proces proširenja i dalje traje i nikada se nije zaustavio", napisala je Fajon.

Ona je istakla da je Srbija veoma važan akter za zemlje Zapadnog Balkana i da je njena uloga bitna za mir i stabilnost u regionu, istovremeno i najspremnija zemlja da postane prva sledeća članica EU.

"Uverena sam da zajendičkim radom možemo prebroditi prepreke i dokazati da je put reformi najbolji i pravi put", navela je Fajon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fajon: Srbija je najspremnija da postane prva sledeća članica EU

Izvor: Blic, 23.Jan.2020

Srbija se trenutno nalazi u teškoj situaciji oko opštih izbora i u nekoj vrsti političke krize, piše predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.