FHP traži manje privilegija za ratne zločince

Izvor: RTS, 03.Jan.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP traži manje privilegija za ratne zločince

Davanjem privilegija osuđenicima za ratne zločine obesmišljavaju se suđenja za te delikte, upozorava Fond za humanitarno pravo, tražeći izmenu Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Fond za humanitarno pravo zatražio je da se hitno izmeni zakona tako da se pooštri davanje priviligija osuđenicima za ratne zločine, jer sadašnji režim izdržavanja kazne predstavlja "ruganje patnjama žrtava".

U saopštenju Fond podseća da je 31. decembra 2013. u saobraćajnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nesreći poginuo Slobodan Medić, bivši komandant formacije "Škorpioni", osuđen na 20 godina zatvorena za ratni zločin u kojem je ubijeno šest muslimanskih dečaka i muškaraca poreklom iz Srebrenice.

Fond je ukazao da vlasti Srbije davanjem privilegija osuđenicima za ratne zločine obesmišljavaju suđenja za te delikte. "Na taj način se i grubo izigrava pravo žrtava zločina na pravdu što će za posledicu imati njihovo odbijanje da se pojave pred srpskim sudovima", upozorio Fond.

Srbija je, ocenjuje Fond, jedina među zemljama bivše Jugoslavije u kojoj ratni zločinci već u ranoj fazi izdržavanja zatvorske kazne dobijaju privilegije poput prava na slobodan izlazak u grad i na "godišnji odmor" izvan zavoda.

Po Fondu, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini osuđenici za teška krivična dela mogu dobiti takve povlastice tek pošto izdrže polovinu kazne.

Zakon o izvršenju krivičnih sankcija i Pravilnik o tretmanu, programu postupanja, razvrstavanju i naknadnom razvrstavanju osuđenih lica predviđa da pravo na izlaz mogu dobiti samo osuđenici koji su u otvorenom i poluotvorenom odeljenju, a vladanje osuđenika je od ključnog značaja za raspoređivanje u ta dva odeljenja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FH: Manje privilegija osuđenima za ratne zločine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2014

Fond za humanitarno pravo zatražio je danas da se hitno izmeni zakona tako da se pooštri davanje privilegija osuđenicima za ratne zločine, jer sadašnji režim izdržavanja kazne predstavlja "ruganje patnjama žrtava".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Da li su ratni zločinci privilegovani

Izvor: Politika, 04.Jan.2014, 13:30

Fond za humanitarno pravo traži stroži tretman osuđenika za ratne zločine, dok iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ukazuju da zakon osuđenike deli prema kazni a ne prema krivičnom delu ..Saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo zatvorenik KP zavoda u Sremskoj Mitrovici Slobodan Medić,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.