FAHRIZADE NIJE JEDINA ŽRTVA: Atentati na nuklearne naučnike u Iranu nisu retkost, pogledajte spisak ubijenih

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2020, 20:52

FAHRIZADE NIJE JEDINA ŽRTVA: Atentati na nuklearne naučnike u Iranu nisu retkost, pogledajte spisak ubijenih

Atentat na Mohsena Fahrizadea nije jedini takav slučaj, ali je deo niza napada na iranski nuklearni naučni program

Ovo je rezultat čestih optužbi Izraela, a odnedavno i Trampove administracije da Teheran planira da razvije nuklearno oružje, umesto onoga što tvrdi da je jednostavno civilni napor da se obezbedi jeftinija, čistija energija.

Dana 27. novembra, glavni iranski nuklearni naučnik - Mohsen Fahrizade ubijen je istočno od Teherana. Iranski zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << krive Izrael i tvrde da "nema sumnje ko je odgovoran za ubistvo". Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei je rekao sledeće:

- Gospodina Mohsena Fakhrizadea ubili su tiranski neprijatelji. Ovaj retki naučni um izgubio je život zbog svog velikog uma i velikog naučnog rada. Izgubio je život za Boga i vrhovnog vođu - rekao je Hamnei.

10 years ago days like this, Shahid Shahriari another Iranian scientist was assassinated.. Now Him..

Shahid Mohsen #Fakhrizadeh pic.twitter.com/XRnu0MyJWl

— Soureh🚩🏴 (@soureh_design) November 27, 2020

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif pozvao je međunarodnu zajednicu "da okonča svoje sramotne dvostruke standarde" i "osudi ovaj čin državnog terora". Dodao je da je napad pokazao "ozbiljne naznake izraelske uloge".

General-major Hosein Degan, Hamneijev vojni savetnik, objavio je u subotu na Tviteru da "cionisti" žele da stvore "sveopšti rat" i obećao je da će se "obrušiti poput munje" na Fahrizadeove ubice.

Predsednik Hasan Rohani, među brojnim iranskim liderima koji krive Izrael, takođe je obećao odmazdu, rekavši tokom sastanka vlade 28. novembra:

- Tink-tenkovi i iranski neprijatelji moraju znati da su iranska nacija i zvaničnici odgovorni u zemlji hrabri i odlučni da na vreme odgovore na ubistvo - rekao je Rohani.

Mohsen Fakhrizadeh, one of the largest and most influential nuclear scientists in the country, was assassinated by the enemies of this borderland and joined the many professors and scientists martyred in the assassination.#غنی_سازی_۲۰درصد #اخراج_بازرسان_آژانس pic.twitter.com/1urCMq4Ufb

— Sayyed_Khorasani (@Sayedkhorasani) November 29, 2020

Zvanična verzija je da je Fahrizade putovao sa suprugom 27. novembra u neprobojnom automobilu, zajedno sa tri vozila osoblja obezbeđenja, kada je čuo pucnjavu i da su meci pogodili vozilo, on je izašao iz automobila kako bi utvrdio šta se dogodilo.

Kada je izašao iz vozila, mitraljez sa daljinskim upravljanjem otvorio je vatru iz Nisana zaustavljenog na oko 150 metara od automobila Fahrizadea, saopštio je "Fars News".

Fahrizade je pogođen najmanje tri puta, navodi "Fars News". Ubijen je i njegov telohranitelj. Nakon pucnjave, Nisan je eksplodirao, izvestio je "Fars News", dodajući da je napad trajao tri minuta.

Iranski ministar odbrane brigadni general Amir Hatami takođe je rekao da je automobil Fahrizadea pogođen mecima, praćen eksplozijom i sa još pucnjave.

Funeral procession for martyred nuclear scientist Mohsen Fakhrizadeh at Imam Reza (AS) holy shrine pic.twitter.com/RG1ELnwmkq

— Imam Reza Shrine (@ImamRezaEN) November 29, 2020

- Na osnovu izveštaja dobijenih od pripadnika njegovih bezbednosnih krugova, vozilo gospodina Fahrizadea u početku je bilo meta pucnjave, nakon čega je vozilo Nisan natovareno eksplozivom krenulo ka njihovoj neposrednoj blizini dok se pucnjava, na Nisanovo vozilo, nastavljalo - rekao je Hatami, prenala ISNA.

Sejed Kamal Karazi, šef iranskog Strateškog saveta za spoljne odnose, uporedio je atentat sa ubistvom Kasema Sulejmanija, izvestila je državna novinska agencija Islamske republike.

- Nesumnjivo je da će Islamska Republika Iran dati proračunati i odlučni odgovor zločincima koji su ubili mučenika Fahrizadea - rekao je Karazi.

Šira međunarodna zajednica i zapadni mediji uglavnom ćute i uopšte ne osuđuju ubistva, uprkos tome što prema pisanju iranskih medija Izrael ima podužu listu atentata na iranske zvaničnike, stručnjake i naučnike unutar samog Irana.

Today in Karbala, Iraq, I prayed for the lost Iranian scientist #MohsenFakhrizadeh. 🇮🇶❤ 🇮🇷 💚

May Allah swt raise him to the highest levels of Jannah and bless his honourable family. Insha'Allah.#Iran #Iraq #Fakhrizadeh pic.twitter.com/X0I1vS8ztT

— Robert Carter (@Bob_cart124) November 30, 2020

Smrt Mohsena Fahrizadea, kao takva, nije izolovani incident. U poređenju sa, na primer, razboljevanjem Alekseja Navaljnog koji je bio navodno  otrovan. Zapravo, niko nije umro i nije bilo dokaza, a negodovanje na Zapadu bilo je ogromno.

Treba pomenuti da se novoizabrani američki predsednik Džo Bajden zarekao da će oživeti pregovore o iranskom nuklearnom sporazumu koji je američki predsednik Donald Tramp jednostrano napustio 2018. godine.

Ispod su imena i drugih iranskih naučnika koje je Izrael navodno ubijao tokom godina:

Masud Alimohamadi - bio je iranski teoretičar kvantnog polja i fizičar elementarnih čestica i ugledni profesor fizike elementarnih čestica na Odeljenju za fiziku Univerziteta u Teheranu.

Na njega je izvršen atentat 12. januara 2010. godine ispred njegove kuće u Teheranu, dok je odlazio na univerzitet. Mažid Džamali Faši osuđen je za ubistvo i pogubljen 15. maja 2012. godine.

Prominent Iranian scientist #MohsenFakhrizadeh was killed in an attack outside Tehran on Friday. #Iran | @Geeta_Mohan https://t.co/YqyUyQAUzr

— IndiaToday (@IndiaToday) November 30, 2020

Iranska Press TV citirala je portparola ministarstva Ramina Mehman-Parasta: "Primarne istrage atentata otkrile su znakove umešanosti cionističkog režima Izraela, SAD i njihovih saveznika u Iranu."

U istom članku citiran je profesor sa Teheranskog univerziteta, koji je rekao: "Među kolegama je rasprostranjeno verovanje da su ga ubile terorističke organizacije koje su verovatno podržale Sjedinjene Države i da je imao veze sa Amerikancima i Izraelcima pod različitim imenima."

Madžid Šahriari - bio je iranski nuklearni naučnik i inženjer koji je sarađivao sa organizacijom za atomsku energiju Irana. Dana 29. novembra 2010. godine, atentatori na motociklima podmetnuli su i aktivirali bombu C-4 na vrata njegovog automobila dok je vozio.

Odmah je ubijen. Njegov kolega nuklearista Fereidon Abasi, profesor na Univerzitetu Šahid Behešti, teško je ranjen. Supruga doktora Abasija takođe je povređena.

Iranski zvaničnici na razne načine krive Izrael i Sjedinjene Države za atentat na Šahrijarija. Saed Džalili, glavni iranski pregovarač o nuklearnim proizvodima, citiran je kako zapadne države "vrše terorizam i likvidiraju iranske nuklearne naučnike".

Assassination of top Iranian nuclear scientist triggers mass rallies #Iran #MohsenFakhrizadeh https://t.co/mCr9nD87GY pic.twitter.com/TTx1CFGNOk

— Iran (@Iran) November 29, 2020

Dariuš Rezai-Nedžad - bio je iranski nuklearni naučnik kojeg su naoružani ljudi u istočnom Teheranu ubili u julu 2011. Pucali su na njega pet puta i ubili ga motociklisti ispred njegove kuće dok je bio sa suprugom nakon što su pokupili ćerkicu iz vrtića. U napadu je ranjena i njegova supruga.

Napad je opisan od strane izraelskog obaveštajca kog je intervjuisao "Der Špigl" kao "prva javna operacija novog šefa Mosada Tamira Parda".

Nakon atentata, predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani izjavio je da su Sjedinjene Države i Izrael ubile Rezai Nedžada. Američka vlada je preko portparolke Stejt departmenta Viktorije Noland odbacila optužbu.

Mustafa Ahmadi Rošan - bio je iranski nuklearni naučnik; bio je i komercijalni zamenik "nuklearne elektrane Natanz". Na njega je izvršen atentat 2012. godine.

To je izvedeno napadom motocikla bombe u pola osam ujutru u blizini mesta Sejed Handan u Teheranu. Prema zapadnim obaveštajnim izvorima, Ahmadi Rošan je bio "žrtva izraelskog Mosada".

Students of Iran’s Basij paramilitary force rally in front of the foreign ministry in Tehran to protest the killing of top nuclear scientist Mohsen Fakhrizadeh pic.twitter.com/ZLDq0tVdij

— TRT World (@trtworld) November 28, 2020

Reza Kaškai Fard - bio je zaposleni Iranske organizacije za atomsku energiju, a ubijen je u sličnom incidentu kao i Mustafa Ahmadi Rošan, bio je niže rangirani naučnik, ali i dalje dobar nuklearni naučnik.

- Bomba je bila magnetna i ista kao i ona koja se ranije koristila za atentat na naučnike i delo je cionista -  rekao je zamenik gradonačelnika Teherana Safarali Baratlo.

Svedoci su rekli da su videli dve osobe na motoru kako postavljaju bombu na automobil, za koji se navodi da je Pežo 405. Vozač je preminuo nakon napada, iako je sam automobil ostao gotovo netaknut.

Takva ubistva nisu sasvim neobična, a Iran je takođe saopštio da je zaustavio planove Mosada, ali čini se da nije u potpunosti.

#Iran bids tearful adieu to slain scientist #MohsenFakhrizadeh. Revenge calls growing louder. pic.twitter.com/bpf5K2rSai

— Syed Zafar Mehdi (@mehdizafar) November 30, 2020

Važno je napomenuti da su u nedeljama pre atentata postojali brojni izveštaji da je američki predsednik Donald Tramp razmišljao o napadu na Iran kako bi nastavio izraelsku agendu, međutim, do sada se ništa od toga nije dogodilo.

Verovatno je, međutim, da bi se u poslednjih nekoliko nedelja ostanka Trampove administracije na funkciji moglo dogoditi još nekoliko sličnih događaja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.