Evropski mediji o izborima: Srbija na raskršću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2008, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski mediji o izborima: Srbija na raskršću

BEOGRAD - Mediji u Zapadnoj Evropi danas su vidno posvetili pažnju izborima u Srbiji, istučući uglavnom da su ključne stranke podeljene oko opredeljenja za uključivanje zemlje u Evropsku uniju (EU), ali da im je istovetan stav da je neprihvatljiva nezavisnost Kosova.

Evropska TV mreža "Juronjuz" (Euronews) navodi suprostavljene stavove lidera Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića i vođe Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislava Nikolića u odnosu na EU, naglašavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da sve govori da će lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica, iako sa mnogo manje glasova, odigrati presudnu ulogu i prikloniti se "ultranacionalistima". U analizama nedeljnih listova ima i mišljenja da ni DS, ni SRS, čak i ako bi se radikalima priključio Koštunica, ne mogu imati skupštinsku većinu za vladu, pa bi, smatra se, tu "jezičak na vagi" mogla ispasti Socijalistička partija Srbije (SPS).

Jedini francuski dnevnik koji izlazi nedeljom "Žurnal di dimanš" podvlači da je "Srbija potpuno podeljena" na one koji bi u Evropu i da odbrane Kosovo i one koji zbog odbrane Kosova ne žele da se priključe EU. Španski list "Pais" u izveštaju iz Beograda navodi da srpski građani odlučuju o tome da li će Srbija postati "potpuna demokratija" i uključiti se u Evropu.

Zapadnoevropski elektronski mediji u popodnevnim TV i radio emisijama vesti prenose izjave srpskih građana koji su glasali, a iz kojih se dobija utisak o velikoj podeljenosti srpskog glasačkog tela između pristalica nastavka integracije u EU, uz odbranu suvereniteta zemlje, i onih koji smatraju da bi uključivanje u Uniju značilo da se odustaje od odbrane opstanka Kosova u sastavu Srbije. "Juronjuz" polovinu reportaže posvećuje glasanju Srba na Kosovu i prenosi izjave predstavnika samoproglašenih vlasti u Prištini koji to osporavaju.

U svim izveštajima zapadnoevropskih elektronskih medija se ocenjuje da će današnji izbori u Srbiji odlučiti o budućem političkom i ekonomskom razvoju zemlje. Takođe se napominje da je izlaznost birača do popodneva bila manja nego na januarskim predsedničkim izborima u zemlji.

Britanski BBC piše da se na ove izbore gleda kao na "najvažnije od svrgavanja režima Slobodana Miloševića 2000. godine". BBC piše da bi glasanje moglo da odluči da li će Srbija nastaviti ka integracijama u EU ili će se vratiti u izolaciju, uz konstataciju da je odziv birača prilično slab. Britanska kuća ističe da prozapadna koalicija koju vodi predsednik Srbije Boris Tadić i ultranacionalisti vode gustu trku, a da je tvrda struja dobila podstrek nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Glasanjem na lokalnim i izborima za parlament Srbije, Srbi na Kosovu i Metohiji još jednom su rekli "ne" suverenitetu vlasti u Prištini nad Kosovom, ocenila je večeras italijanska novinska agencija ANSA.

"To je duh s kojim su kosovski Srbi danas disciplinovano izašli na 256 birališta otvorenih na teritoriji Kosova. Pozivu matice, odazvalo se prema projekcijama, bar 60.000 građana do polovine dana, koji su glasali za republički parlament (što im omogućava srpski pasoš), ali i za lokalna tela", navela je agencija.

Rezultate glasanja na lokalnim izborima UNMIK neće priznati, a vlada kosovskih Albanaca smatra da je glasanje provokacija prema njenoj "suverenoj" državi, navodi ANSA.

Glasanje se, kako primećuje italijanska agencija, odvijalo u situaciji mnogo mirnijoj nego sto se strahovalo, a izbore, posebno u Severnoj Mitrovici, nisu mogle da spreče ni Ujedinjene nacije ni Priština.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.