Strani mediji o izborima u Srbiji

Izvor: Blic, 11.Maj.2008, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani mediji o izborima u Srbiji

Mediji u svetu danas su vidno posvetili pažnju izborima u Srbiji, ističući uglavnom da su ključne stranke podeljene oko opredeljenja za uključivanje zemlje u Evropsku uniju (EU), ali da im je istovetan stav da je neprihvatljiva nezavisnost Kosova. Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, strani mediji su uglavnom izvestili da proevropske snage imaju veliku prednost, a da su "ultranacionalisti" ubedljivo poraženi.

Britanski BBC piše da se na ove izbore gledalo kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na "najvažnije od svrgavanja režima Slobodana Miloševića 2000. godine". BBC piše da je ovo glasanje odlučivalo o tome da li će Srbija nastaviti ka integracijama u EU ili će se vratiti u izolaciju, uz konstataciju da je tokom dana odziv birača prilično slab.

Britanska kuća je procenjivala da će prozapadna koalicija koju vodi predsednik Srbije Boris Tadić i ultranacionalisti voditi gustu trku, a da je tvrda struja dobila podstrek nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Međutim, kada su stigli rezultati BBC je istakao da je pobedila struja koja se zalaže za reforme, ali i da je lider radikala Tomislav Nikolić rekao da može da formira koaliciju za vladu.

CNN je takođe istakao da snage opredeljene za reforme u Srbiji večeras proslavljaju pobedu, prenoseći izjavu Borisa Tadića da su građani Srbije izabrali put integracije u Evropu i njegovo obećanje da njegova nova vlada neće priznati nezavisnost Kosova.

Evropska televizijska mreža "Euronews" i više radio-stanica u zapadnoj Evropi su večeras prenele prve procene rezultata skupštinskih izbora u Srbiji, ističući da ubedljivo vodi lista "Za evropsku Srbiju-Boris Tadić".

U komentarima tih medija, kao "neuspeh Tomislava Nikolića" procenjen je rezultat Srpske radikalne stranke. Komentatori "Euronewsa" su dodali i da je Vojislav Koštunica očekivao da će njegova koalicija Demokratske stranke Srbije-Nove Srbije zabeležiti bolji izborni rezultat. U izveštajima se daju i prve procene stranaka, kao i prognoze koliko bi koje od vodećih stranaka mogle imati mesta u novom srpskom parlamentu.

Građani Srbije su drugi put za tri meseca glasali za bliže veze sa Evropom, a ne izolaciju, ocenila je večeras nemačka agencija DPA komentarišući prve rezultate danas održanih vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji.

Nemačka agencija ističe da je u iznenađujućem preokretu koji je poništio predizborna istraživanja, proevropska koalicija predsednika Borisa Tadića, prema rezultatima CESID-a, osvojila najviše glasova - 39 odsto, preuzevši vođstvo nad ultranacionalističkom Srpskom radikalnom strankom (SRS). "Antizapadni blok" opozicione SRS i koalicije Demokratska stranka Srbije -Nove Srbije osvojio je 28, odnosno 11,5 odsto glasova, navela je nemačka agencija.

"Te dve stranke koje su prema predizbornim istraživanjima trebalo da formiraju narednu vladu su veliki gubitnici večeri", ocenio je DPA.

Agencija dodaje da antizapadni blok još uvek ima teoretsku, ali ne mnogo verovatnu šansu da napravi većinu od više koalcionih partnera.

I ostali nemački mediji javili su večeras pod oznakom ''hitno'' da su, prema prvim rezultatima glasanja, proevropske snage pobedile na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Uspeh proevropske liste s Borisom Tadićem na čelu, koja je dobila oko 39 odsto glasova, nemački mediji nazivaju ''senzacionalnim'', a drugo mesto radikala Tomislava Nikolića, koji su osvojili 29 procenata glasova - ''gorkim porazom''.

Strani novinari koji izveštavaju o izborima u Srbiji saglasni su u oceni da su ovi izbori ključni za budućnost zemlje, ali naglašavaju da još nije izvesno koje će stranke formirati novu vladu.

Dopisnik francuske TV 5 i kanala "Frans 24" iz Beograda Loran Rui u izjavi Tanjugu rekao je da su ovi izbori bili zapravo referendum na kome su građani Srbije odlučivali o daljem kursu kojim će se zemlja kretati, navodeći, međutim, da to nije prvi put.

Rui navodi da su tako ocenjivani i prethodni parlamentarni izbori, održani u januaru prošle godine, a da su kao referendum doživljeni i predsednički izbori.

"U godinu i po dana srpski narod je imao tri puta mogućnost da bira svoj put, ali nije izabrao dovoljno jake institucije da sebi reše taj problem", rekao je francuski novinar i dodao da je i dalje otvoreno pitanje kojim će se zemlja kretati.

Rui naglašava da je potrebno sačekati da se vidi konačan ishod izbora i kakve će biti buduće koalicije.

On smatra da je vrlo moguće da bi pobeda Srpske radikalne stranke usporila put Srbije ka EU i da bi "Brisel u tom slučaju tražio mnogo jače garancije za saradnju Beograda sa Haškim tribunalom", mada veruje da radikali, ako eventualno budu na vlasti, ne bi prekinule sve veze sa EU.

Dopisnik TV stanice "Al džazira" Barnabi Filips, koji izveštava o izborima u Srbiji, u izjavi Tanjugu ocenio je da su ovi izbori "veoma važni", jer se srpski birači nalaze pred jasnim izborom - da li će se vratiti "nacionalističkom" kursu ili će se odlučiti za nastavak evropskog puta.

"Rezultati izbora će biti 'tesni' i biće potrebne nedelje ili meseci da bismo shvatili njihovo pravo značenje", rekao je Filips.

On smatra da je očigledno da evropski zvaničnici, iako to ne govore javno, ne žele da vide radikale na vlasti, niti da Koštunica i dalje bude premijer.

Govoreći o Kosovu, Filips je rekao da nije realistično očekivati da vlade zapadnih zemalja promene politiku prema Kosovu, ma koja stranka da pobedi na izborima, naglašavajući da su tu temu mnoge stranke iskoristile za pridobijanje birača tokom predizborne kampanje.

Srednjeevropski mediji: Srbija se približila Evropi

Srbija se danas približila Evropi ukoliko se potvrde prognoze ishoda vanrednih parlamentarnih izbora, obično precizne, koje je dao CESID, javljaju večeras poljski, češki i slovački mediji.

Informativna poljska televizija TVN24 ističe da je Srbija ponovo na raskrsnici jer bi pobeda radikala značila tešnje veze sa Rusijom, dok sada izgleda da se većinom glasova za proevropski blok Beograd ipak približio Evropi.

Češki dnevnik "Hospodaržske novini" na svom sajtu ocenio je kao "iznenađujuće" prve procene da ne vode srpski radikali već, i to ubedljivo, proevropske demokrate.

"Prve procene rezultata potvrđuju pretpostavke da nijedna stranka nije osvojila toliku većinu da može sama da komotno sastavi vladu. Srbiju čekaju tako duge sedmice pregovora o vladi uz neizvestan ishod jer je mnogo raznih varijatni savezništva", javlja iz Beograda specijalni izveštač "Hospodaržskih novina".

Slovački onlajn dnevnik Aktualne.sk prokomentarisao je prve procene CeSID-a kao dokaz da među Srbima nije prevagnuo gnev prema zapadu.

"Ogromna većina Srba nije se pomirila sa gubitkom Kosova. Ogromna većina Srba istovremeno želi da njihova zemlja uđe u EU. Na izborima na kraju gnev prema zapadu nije prevagnuo nad čežnjom da postanu njegov sastavni deo", piše Aktualne.sk.

"Srbi su ipak postavili Evropu pred Kosovo", prokomentarisao je prve procene ishoda izbora u Srbiji na svom sajtu i slovački dnevnik "Pravda".

Hrvatski mediji šturo o izborima u Srbiji

Štampani i elektronski mediji u Hrvatskoj vrlo šturo izveštavaju o parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji, prenoseći uglavnom informacije o odzivu birača i atmosferi uoči i tokom izbora.

Većina elektronskih medija je u kasnim večernjim satima objavila preliminarne procene CeSID-a, prema kojima je "iznenađujuće uverljivi trijumf" ostvarila prozapadna koalicija na čelu sa Demokratskom strankom, koja je prema istom izvoru osvojila čak 39 odsto glasova i može da računa na barem 103 mesta u parlamentu.

Novinska agencija Hina večeras je javila da je lider izbornog štaba Demokratske stranke Marko Đurišić objavio izbornu pobedu liste "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić", a da je šef izbornog štaba Srpske radikalne stranke Dragan Todorović potvrdio da je, prema podacima te stranke, Tadićeva lista osvojila najveći broj mandata u parlamentu, dok su radikali drugi.

Internet sajt "Indeks" upozorio je da će Demokratska stranka, Liberalno demokratska partija i manjine "imati tek nešto manje mesta u Skupštini od ukupnih mandata SRS, koalicije Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija i Socijalističke partije Srbije".

Taj sajt, međutim, prenosi i procene CeSID-a, prema kojima bi se "procenat za demokrate mogao da poveća, odnosno da bi mogla da se pređe magična crta od 125 mandata koja omogućava vlast prozapadnoj opciji".

Iako značajnijih komentara ni analiza srpskih izbora još nema, većina medija u Hrvatskoj u svojim izveštajima naglašava da "Srbija danas bira između puta u Evropu i puta u izolaciju", ali su se slične konstatacije mogle čuti i uoči prethodnih srpskih izbora.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Evropski mediji o izborima: Srbija na raskršću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2008

BEOGRAD - Mediji u Zapadnoj Evropi danas su vidno posvetili pažnju izborima u Srbiji, istučući uglavnom da su ključne stranke podeljene oko opredeljenja za uključivanje zemlje u Evropsku uniju (EU), ali da im je istovetan stav da je neprihvatljiva nezavisnost Kosova...Evropska TV mreža "Juronjuz"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.