Evropska noć istraživača u dvadeset šest gradova Srbije

Izvor: RTS, 28.Sep.2018, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska noć istraživača u dvadeset šest gradova Srbije

Pod sloganom "Istražuj kroz noć, u znanju je moć", evropska Noć istraživača održava se 13. put u dvadeset šest gradova Srbije. Centar za promociju nauke je jedan od partnera u ovom uzbudljivom događaju, a svi sadržaji za radoznale posetioce su besplatni.
Da je nauka u službi istorije pokazuje ovogodišnja tema "Noći istraživaca" - kulturna baština. Smederevo se ove godine upisuje na mapu evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gradova koji obeležavaju ovu manifestaciju, a mladi istraživači uz pomoć tehnika nauke učiće po nešto o istoriji svog grada.

Posetioce će, između ostalog, podsetiti na lokalne mitove o dunavskom čudovištu na radionici "Izmaštaj svoju Kemzu", najavila je Miljana Kravić, v. d. direktorke Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.
Užičani će na nekoliko lokacija istraživati važne i prelomne trenutke u istoriji svog grada, a posetioci će zajedno sa mladim i talentovanim predavačima izučavati motive i razloge događaja i kako to nauka objašnjava.
"Moći će da upoznaju koje su to znamenite ličnosti i kako se naš grad razvijao kroz vekove", ističe Marina Tasić, iz Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Užice. "Saznaće i nešto novo o Starom gradu. Takođe, očekuje nas u Istorijskom arhivu promocija filma o premeštanju spomenika Josipa Broza Tita i predavanje na tu temu."
Šabac se večeras pretvara u grad nauke jer na dve gradske lokacije nudi zanimljive sadržaje.
Radoznali istraživači će u naučnom klubu saznati šta je to umetnost u mleku ili kako nastaje erupcija vulkana, zašto je važna kaligrafija i kako su Nobelovci radili svoje eksperimente, objašnjava Tamara Pejić, iz Centra za stručno usavršavanje Šabac:
"Biblioteka šabačka se uključila sa zaista interesantnim programom pod nazivom ‘Stara i retka knjiga’ u domenu kulturnog nasleđa, a ono što je posebno interesantno je šetnja kroz grad koja se zove ‘Literarna geografija Šapca’ pa će svi posetioci moći da čuju zašto je Ulica Stojana Novakovića nekad bila - Zatvorska, ili gde je živela Isidora Sekuluć."
Noć istraživča obeležava se u 250 gradova Evrope, sa ciljem da se nauka približi mladima jer kroz kreativne radionice uče da ona može biti zanimljiva, korisna i da je istinska moć u znanju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.