Evropa Nostra: Pravljenje liste važno za zaštitu nasleđa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2021, 15:43

Evropa Nostra: Pravljenje liste važno za zaštitu nasleđa

Organizacija "Evropa Nostra" poručila je u odgovoru na pismo Vjose Osmani i Aljbina Kurtija, a povodom stavljanja manastira Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih spomenika u Evropi, da je cilj objavljivanja ovakve liste zapravo zalaganje da se deluje kao katalizator pozitivnih promena i dijaloga orijentisanog ka budućnosti.

U pismu koje je objavilo Ministarstvo kulture u Prištini, a u kojem je izvršni direktor Evropa Nostre Herman Parcinger u ime organizacije odgovorio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na pismo Osmani i Kurtija poslato toj organizaciji 18. marta, navodi se da je pravljenje liste važno za zaštitu ugroženog evropskog kulturnog nasleđa, prenose prištinski mediji.

"Uveravamo vas da smo pažljivo razmotrili vaše stavove u vezi sa manastirom Dečani koji je deo Spiska svetskih spomenika u opasnosti i koji je ušao u naš uži krug 7 najugroženijih spomenika u Evropi za 2021. godinu. Cenimo vašu snažnu posvećenost zaštiti napretka kulturnog i prirodnog nasleđa na Kosovu, koje je deo zajedničkog kulturnog nasleđa Evrope i sveta", navodi se u pismu organizacije.

Lideri privremenih institucija samouprave u Prištini Vjosa Osmani i Aljbin Kurti uputili su pismo organizaciji "Evropa Nostra", tvrdeći da srpski manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume za listu "Sedam najugroženijih lokacija evropskog kulturnog nasleđa", kao i da je izveštaj o manastiru "netačan, pristrasan i neprihvatljiv".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.