09. april  2021. 15.26  | Izvor: Tanjug

Evropa Nostra: Pravljenje liste važno za zaštitu nasleđa

PRIŠTINA -

Organizacija "Evropa Nostra" poručila je u odgovoru na pismo Vjose Osmani i Aljbina Kurtija, a povodom stavljanja manastira Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih spomenika u Evropi, da je cilj objavljivanja ovakve liste zapravo zalaganje da se deluje kao katalizator pozitivnih promena i dijaloga orijentisanog ka budućnosti.

U pismu koje je objavilo Ministarstvo kulture u Prištini, a u kojem je izvršni direktor Evropa Nostre Herman Parcinger u ime organizacije odgovorio na pismo Osmani i Kurtija poslato toj organizaciji 18. marta, navodi se da je pravljenje liste važno za zaštitu ugroženog evropskog kulturnog nasleđa, prenose prištinski mediji.

manastir, visoki, decani, kim, kosovo, i, metohija

"Uveravamo vas da smo pažljivo razmotrili vaše stavove u vezi sa manastirom Dečani koji je deo Spiska svetskih spomenika u opasnosti i koji je ušao u naš uži krug 7 najugroženijih spomenika u Evropi za 2021. godinu. Cenimo vašu snažnu posvećenost zaštiti napretka kulturnog i prirodnog nasleđa na Kosovu, koje je deo zajedničkog kulturnog nasleđa Evrope i sveta", navodi se u pismu organizacije.

Lideri privremenih institucija samouprave u Prištini Vjosa Osmani i Aljbin Kurti uputili su pismo organizaciji "Evropa Nostra", tvrdeći da srpski manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume za listu "Sedam najugroženijih lokacija evropskog kulturnog nasleđa", kao i da je izveštaj o manastiru "netačan, pristrasan i neprihvatljiv".

 

 

Srodne vesti