Energetska zajednica upozorila Srbiju na emisiju štetnih čestica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2020, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetska zajednica upozorila Srbiju na emisiju štetnih čestica

Energetska zajednica upozorila je Srbiju na neadekvatnu primenu Direktive o velikim postrojenjima za sagorevanje.

Srbija se poziva da u roku od dva meseca ograniči emisiju štenih čestica na nivou pojedinačnih postrojenja ili primeni Nacionalni plan za smanjenje emisije.

Sekretarijat Enegretske zajednice uputio je Otvoreno pismo srpskim vlastima kojim ih poziva na punu primenu graničnih vrednosti odnosno Nacionalnog plana za smanjenje emisije štetnih gasova. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Svako postrojenje mora biti pokriveno jednom od ove dve opcije. Od 16 postojećih velikih postrojenja za sagorevanje 9 su predmet rešavanja ovog spora", navodi se u pismu.

U Sekretarijatu Energetske zajednice navode da je Srbija 2016. godine odobrila nacrt Direktive za smanjenje emisije koji do danas nije usvojen.

Dodaje se da slanjem otvorenog pisma Sekretarijat inicira "preliminarnu proceduru” kako bi se Srbiji u roku od dva meseca dala "mogućnost da reaguje" na navode o neusklađenosti sa propisima Energetske zajednice.

Srbija je 2006. godine ratifikovala Sporazum o Energetskoj zajednici koji između ostalog podrazumeva usklađivanje emisije pojedinih štenih materija dobijenih procesom sagorevanja u vazduh.

U slučaju nemogućnosti ispunjavanja uslova iz Sporazuma, Energetska zajednica može, kao poslednju meru, i suspendovati potpisnicu iz članstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.