El komandatne slavi 84. rođendan

Izvor: RTS, 13.Avg.2010, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

El komandatne slavi 84. rođendan

Sudeći po učestalim pojavljivanjima u javnosti, Fidel Kastro koji danas puni 84. godine, želi da pokaže da njegovo vreme još nije prošlo. Ovog leta "el komandante" je prekinuo četvorogodišnju izolaciju, čime je podstakao nagađanja da želi opet da bude aktivan u svakodnevnom životu Kube.

Bivši kubanski lider Fidel Kastro slavi 84. rođenadan. Sudeći po učestalim pojavljivanjima u javnosti u poslednje vreme, "el komandante" je dobrog raspoloženja i spreman je da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokaže da njegovo vreme još nije prošlo.

Najnovije Fidelove aktivnosti izazvale su različita nagađanja: po jednima on samo želi da bude "savetnik" vlade i parlamenta, a po drugima hoće da pokaže da je on taj koji još uvek povlači konce i odlučuje, iza scene.

Kastro se, zbog bolesti, povukao iz javnog života i krajem jula 2006. godine predao vlast mlađem bratu Raulu. Od tada se povremeno pojavljivao ali na fotografijama i video snimcima, a redovno je objavljivao kolumne u državnim medijima.

Ovog leta je, međutim, odlučio da prekine četvorogodišnju izolaciju i čak osam puta se, u relativno kratkom periodu, pojavio u javnosti. To je podstaklo nagađanja da želi ponovo da bude aktivan u svakodnevnom životu Kube.

Pre pet dana Kastro se obratio kubanskom parlamentu, što je njegov prvi zvanični nastup pred vladom ili zakonodavnim telom u poslednje četiri godine.

Živeo Fidel

Kastra, obučenog u zelenu vojnou košulji bez epoleta, poslanici parlamenta dočekali na nogama i sa ovacijama "Živeo Fidel!", zabeležile su svetske agencije.

Sa podijuma je poslao upozorenje američkom predsedniku Baraku Obami da bi mogao da izbije nuklearni rat ukoliko SAD napadnu Iran.

Mediji su, takođe, primetili da je bivši kubanski lider, poznat po višesatnim govorima, ovoga puta govorio 12 minuta, ali odlučnim, jasnim glasom, povremeno zastajkujući.

Kastro je iskoristio priliku i da se osvrne na slučaj jednog od pet osuđenjih kubanskih špijuna u SAD, Herarda Ernandesa, o čemu je govorio i krajem jula, kritikujući SAD zbog tretmana zatvorenika.

Samo par dana pre pojavljivanja u parlamentu, Kastro je u Havani, pred brižljivo odabranom publikom, predstavio svoju najnoviju knjigu koja, kako je istakao, sadrži jedan autobiografski deo i mnoge detalje o velikoj vojnoj pobedi koja je omogućila njegov dolazak na vlast 1959. godine.

Strateška pobeda

Knjiga pod naslovom "Strateška pobeda", na preko 800 strana govori o bici koju su u leto 1958. godine u oblasti Sijera Maestra, na jugoistoku Kube, Fidel Kastro i 300 gerilaca vodili protiv "10.000 vojnika naoružanih do zuba" i koja je dovela do pada diktatora Fulgensija Batiste.

Izvode iz knjige, koje je čitao sam Kastro, slušali su i komandati revolucije iz 1959. godine Giljermo Garsia i Ramiro Valdes, sadašnji kubanski ministar komunikacija, kao i ideolog Komunističke partije Kube Aramando Art.

Prvo pojavljivanje Kastra u javnosti posle četiri godine bilo je 11. jula kada je obišao Nacionalni centar za naučna istraživanja u Havani.

Fotografije objavljene potom posvedočile su da je "el komandate" boljeg zdravlja i da je nasmejan. Sastao se i sa kćerkom Ernesta Če Gevare, Argentinca, s kojim se borio u kubanskoj revoluciji. Obratio se i grupi od 115 kubanskih ambasadora i učestvovao u proslavi godišnjice revolucije.

Vođa kubanske revolucije se pojavio i na televiziji, odgovarajući opširno na pitanja o međunarodnim odnosima - opušteno i lucidno, ispoljavajući na momente stari govornički dar, kako je to primetio Bi-Bi-Si.

Britanska stanica ukazala je da je, ipak, bilo i trenutaka kada je vođa revolucije govorio promuklo i sporo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kastro ponovo medju Kubancima

Izvor: S media, 13.Avg.2010

Bivši kubanski lider Fidel Kastro proslaviće danas 84. rodjenadan u, sudeći po poslednjim učestalim javnim pojavljivanjima, u dobrom zdravlju i spremanošću da pokaže da njegovo vreme još nije prošlo...Najnovije Fidelove aktivnosti izazvale su različita nagadjanja: po jednima on samo želi da...

Nastavak na S media...

Jedan jedini, neuništivi Fidel Kastro

Izvor: Deutsche Welle, 13.Avg.2010

Najpoznatiji živi revolucionar sveta danas (petak) puni 84 godine! Zvanično, Fidel Kastro nije prvi čovek Kube, ali je i dalje dovoljno vitalan i spreman da kaže po koju reč. A reči Fidela Kastra uvek imaju težinu.

Nastavak na Deutsche Welle...

Kastro proslavio 84. rođendan

Izvor: B92, 13.Avg.2010

Havana -- Bivški kubanski lider Fidel Kastro, koji je danas proslavio 84. rođendan, poslednjih dana se aktivno uključio u politički život Kube... Mladi komunisti, koji su se okupili na Kubi povodom 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih, poklonili su Kastru za rođendan sliku...Štampa na Kubi,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.