EU radi na deblokiranju Prelaznog sporazuma

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 03:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU radi na deblokiranju Prelaznog sporazuma

Evropska unija i dalje pokušava da nađe način da deblokira Privremeni trgovinski sporazum sa Srbijom, uzjavio Oli Ren. Srbija čini sve što je u njenoj moći da uhapsi preostalu dvojicu haških optuženika, ocenio Ren.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u Briselu da Evropska unija i dalje pokušava da nađe način da deblokira Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom.

"Imali smo iscrpnu debatu o tome prošlog ponedeljka na sastanku Saveta EU. Videćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na koji način možemo obezbediti stupanje na snagu Prelaznog sporazuma", rekao je Ren, preneo je nemački radio "Dojče vele".

Evropski komesar je naveo da već duže vreme smatra da Srbija čini sve što je u njenoj moći da uhapsi preostalu dvojicu haških optuženika.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc obavestio je na prošlonedeljnom sastanku šefova diplomatija zemalja-članica EU o saradnji Srbije s tim sudom, jasno stavivši do znanja da je ta saradnja poboljšana i da su sva tražena dokumenta dobijena.

"Ono što nedostaje jesu preostala dvojica haških optuženika koja su u bekstvu - Ratko Mladić i Goran Hadžić", naveo je Bramerc.

Posle njegovog obraćanja ministrima spoljnih poslova, usledila je diskusija tokom koje je holandska delegacija, prvi put, delimično promenila sopstvenu poziciju, predlažući da se primeni deo Prelaznog trgovinskog sporazuma.

Ostale članica Unije su, međutim, ostale čvrsto pri stavu da u ovom trenutku treba doći do potpune primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Holandija insistira na tome da dalji koraci Srbije ka evropskim integracijama bude uslovljen potpunom saradnjom s Tribunalom, odnosno hapšenjem Mladića i Hadžića.

Ova tema nije bila na zvaničnom dnevnom redu samita šefova država i vlada zemalja-članica EU u Briselu krajem prošle nedelje, zbog usaglašavanja oko spornih pitanja vezanih za finansijsku reformu i Lisabonski sporazum.

Prema rečima potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije Božidara Đelića, pitanje odmrzavanja Prelaznog sporazuma moglo bi da dođe na dnevni red u EU najranije u julu, na sledećem sastanku šefova diplomatija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ren: Brisel traži način da odblokira sporazum sa Srbijom

Izvor: Blic, 23.Jun.2009, 13:10

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da Brisel i dalje pokušava da nađe način da deblokira Privremeni trgovinski sporazum Srbije i Evropske unije..."Imali smo iscrpnu debatu o tome prošlog ponedeljka u Luksemburgu, na sastanku Saveta EU. Kontakti će biti nastavljeni i videćemo na...

Nastavak na Blic...

Ren: Traži se način za deblokadu

Izvor: Radio 021, 23.Jun.2009

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da Brisel i dalje pokušava da nađe način da deblokira Privremeni trgovinski sporazum Srbije i Evropske unije. "Imali smo iscrpnu debatu o tome prošlog ponedeljka u Luksemburgu, na sastanku Saveta EU. Kontakti će biti nastavljeni i videćemo na...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.