EU poziva na brzo formiranje nove srpske vlade

Izvor: Southeast European Times, 13.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU poziva na brzo formiranje nove srpske vlade

Zvaničnici EU pozvali su Srbiju u ponedeljak da brzo preduzme korake za formiranje vlade koja može da ubrza put ka evropskoj integarciji.

13/05/2008

(FT, Indipendent, Telegraf, Blic, B92 - 13/05/08; AP, Rojters, AFP, DPA, BBC, Balkan Insajt, Beta, B92 - 12/05/08)

Balkanske zemlje, Sjedinjene Države i EU pozdravili su u ponedeljak (12. maj) ishod srpskih parlamentarnih izbora, na kojima je koalicija oko Demokratske stranke (DS) predsednika Borisa Tadića >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << osvojila većinu glasova.

Hrvatski predsednik Stipe Mesić naglasio je da pobeda koalicije Za evropsku Srbiju nad nacionalnističkim snagama sluti na dobro kada je u pitanju budućnost celokupnog regiona.

"Ishod izbora takođe pokazuje da ćemo imati susednu zemlju u kojoj znatan broj ljudi... nije fokusiran na prošlost", rekao je on.

Zvaničnici u drugim balkanskim zemljama, uključujući Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo, ponovili su Mesićeve reči, pozdravljajući ishod najvažnijih izbora u Srbiji od kada su demokratske snage zbacile režim bivšeg predsednika Slobodana Miloševića u oktobru 2000. godine.

Pobeda Tadićeve proevropske koalicije na nedeljnim izborima bila je iznenađujuća, s obzirom da su sve predizborne ankete pokazivale da zaostaje za ultranacionalističkom Srpskom radikalnom strankom (SRS).

Državna izborna komisija saopštila je u ponedeljak da je Za evropsku Srbiju dobila 38,44 odsto glasova i da će imati 102 od 250 mandata u parlamentu zemlje. Sledi je SRS sa 29,36 procenta i 77 mandata.

Snaga Tadićevog tabora izazvala je zadovoljstvo zapadnih vlada i visokih zvaničnika EU, koji su takođe pohvalili srpske birače zato što su podržali evropsku integraciju.

"Srpsko biračko telo je jasno pokazalo da mu je srce u Evropi", navodi se u saopštenju koje je u ponedeljak objavila američka ambasada u Beogradu.

Komesar za proširenje EU Oli Ren pridružio se nizu visokih diplomata iz zemalja 27-člane Unije pozdravljajući uspeh Tadićevog tabora, i signalizirao spremnost Brisela da podrži brži napredak Srbije u procesu pridruživanja.

"Evropska komisija... pozdravlja uspeh reformskih snaga koje dele evropske vrednosti", rekao je Ren. "EU je spremna da ubrza njen put ka EU -- uključujući dodelu statusa kandidata za članstvo". On i drugi zvaničnici EU pozvali su na brzo formiranje nove vlade.

"Nadam se da će nova vlada, koja će biti postojana u sprovođenju reformi i ispunjavanju neophodnih ulova za dalji napredak ka Evropi, biti uskoro formirana", izjavio je u ponedeljak visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana. Međutim, s obzirom da ni Tadićeva koalicija ni SRS nisu uspeli da osiguraju potpunu parlamentarnu većinu od 126 mandata, i jedni i drugi traže koalicione partnere.

Pretpostavlja se da će četvrti po broju glasova -- koalicija na čelu sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS), koju je nekada vodio Milošević, a koja je dobila 7,6 odsto glasova i imaće 20 mandata u parlamentu -- igrati odlučujuću ulogu.

Koalicija Demokratske stranke Srbije odlazećeg premijera Vojislava Koštunice i Nove Srbije, koja je treća sa 11,59 odsto podrške birača, što joj donosi 30 mesta u parlamentu, nagovestila je spremnost da uđe u koalicionu vladu na čelu sa SRS-om. Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić sastao se u ponedeljak sa Koštunicom da razmotre formiranje zajedničke vlade.

Posmatrači smatraju da koalicija između Tadića i Koštunice nije moguća, s obzirom da se jaz između njih oko nastojanja zemlje za prijem u EU produbio nakon što je većina članica EU priznala nezavisnost Kosova. Zato će predsedniku takođe biti potrebni socijalisti i neke od etničkih koalicija da bi osigurao većinu u parlamentu. Prozapadna Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića, koja je osvojila 5,24 odsto glasova i imaće 13 mesta u parlamentu, navodno se protivi ulasku u savez sa SPS-om.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.