EBRD: Zadovoljni smo kako napreduju projekti u Srbiji

Izvor: Press, 24.Feb.2016, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD: Zadovoljni smo kako napreduju projekti u Srbiji

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Daniel Berg, izjavio je danas da je ta institucija zadovoljna kako projekti koje finansira u Srbiji napreduju, iako je za neke potrebno više vremena da budu završeni i implementirani.
          Berg je, u izjavi Tanjugu, rekao da je u cilju ubrzanja realizacije pojedinih projekata, važno da se radi sa kompanijama, da im se pomogne da se identifikuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << prepreke, kako bi se obezbedila neophodna podrška. 
"Iako je u fokusu javni sektor, jer su to veliki vidljivi projekti, važno je zapamtiti naše investicije u privatni sektor, gde imamo nekoliko zaista uspešnih priča - u bankarskom sektoru, telekomunikacijama, u agro industrijskom sektoru, kao i u savetničkim uslugama za mali biznis.Trebalo bi da slavimo ove uspehe koji su doneli nova radna mesta i rast državi", rekao je on.
Upitan da li je i dalje problem što ima kredita koji je EBRD odobrila državi, a koji nisu povučeni, on je priznao da je EBRD ponekad razočarana što za neke odobrene kredite treba više vremena od očekivanog da budu povučeni, ali je i istakao da kad se to i učini, oni budu iskorišćeni vrlo efikasno.
"Povlačenje tih sredstava ne može ni da se očekuje preko noći. Srbija nije jedina zemlja u kojoj veliki, u tehničkom smislu, komplikovani krediti, mogu da potraju dok ne dođe do implementacije. Ponekad se izmeni i namena kredita nakon promena u politici ili zbog prirodnih katastrofa. Na primer, u putnoj i železničkoj infrastrukturi neke namenske investicije preusmerili smo u novi projekat koji je u krizi hitniji", objasnio je Berg.
U drugim slučajevima, dodaje, primer promene politike je odvajanje Železnica Srbije na više firmi, što znači da moramo da restrukturiramo kredite prema novim zvaničnim klijentima, kojih sad ima nekoliko.
"Povremeno i otkazujemo kredite, ako njihova originalna svrha više nije potrebna", objasnio je.
Berg je naveo da su projekti EBRD-a dizajnirani zajedno sa Vladom Srbije kako bi pružili podršku u najvažnijim oblastima, a ta banka nastoji da pomogne zemljama da ih koriste što efikasnije. 
"Koristimo sredstva iz grantova da uputimo savetnike da rade u timovima koji se bave implementacijom projekata i nadgledaju nabavke aktivno i na ovaj način da osiguraju  efikasnije korišćenje", rekao je Berg.
On je podsetio da je ta banka investirala u 2015. 478 miliona evra u 25 projekata, a od kad posluje u Srbiji, uložila je više od četiri milijarde evra u oko 200 projekata, što je čini najvećim investitorom u Srbiji.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.