Džonson ide pred sud zbog laži

Izvor: B92, 29.Maj.2019, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džonson ide pred sud zbog "laži"

Jedan od favorita za novog premijera Velike Britanije Boris Džonson moraće pred sudom da odgovara na optužbe da je lagao u vezi sa Bregzitom.

Reč je o njegovoj izjavi da će Britanija biti bogatija za 350 miliona funti nedeljno kada izađe iz EU.

Okružni sudija Margot Kolman je presudila da će bivši ministar spoljnih poslova i gradonačelnik Londona morati da odgovori na navode da je počinio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tri prekršaja za nepropisno ponašanje u javnoj službi.

Kolman je, u pisanoj presudi, navela da te optužbe nisu dokazane, ali da smatra da bi Džonson trebalo da bude preliminarno saslušan i da će slučaj potom biti prosleđen Kraljevskom sudu, prenosi Rojters.

Tužbu je podnela grupa "Bregzit pravda", tvrdeći da je Džonson svesno iznosio lažne podatke o troškovima britanskog članstva u EU pre referenduma i izbora 2017.

"Tokom oba navedena perioda, okrivljeni je neprestano lagao i obmanjivao britansku javnost u vezi sa troškovima britanskog članstva u EU, izričito navodeći, odobravajući ili zaključujući da to iznosi 350 miliona funti nedeljno", navodi ta grupa u slučaju protiv Džonsona, žestokog zagovornika Bregzita.

Džonsonov advokat kaže da je ovaj slučaj pokrenut isključivo iz političkih razloga.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.