Dušan Nikezić: Zbog pogrešne politike ulaganja u jeftina radna mesta, Srbija ostvarila ...

Izvor: Beta, 06.Avg.2019, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dušan Nikezić: Zbog pogrešne politike ulaganja u jeftina radna mesta, Srbija ostvarila ...

Član Predsedništva Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić ocenio je danas da privreda Srbije beleži pad po gotovo svim parametrima, a da je osnovni uzrok to što vlast finansijski, infrastrukturno i logistički podržava isključivo strane investitore koji ne donose nove tehnologije, već ih prevashodno zanima jeftina radna snaga. "Industrijska proizvodnje u junu je bila 6,1 odsto niža u odnosu na prethodnu godinu, a preradjivačka industrija za čak 7,7 odsto, pa ispada da nove fabrike rade samo kad se predstavnici vlasti slikaju na njihovom otvaranju", naveo je Nikezić u autorskom tekstu za list Danas.Kako je istakao, dodatno zbunjuje podatak da posle 3,2 milijarde evra stranih direktnih investicija u prošloj godini, po čemu je Srbija rekorder u regionu, u 2019. godini je ostvaren najniži rast BDP-a medju 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope."Podaci o spoljnoj trgovini takodje ukazuju da postoje ozbiljni sistemski problemi, pošto je u junu došlo do pada izvoza, a u prvoj polovini godine spoljnotrgovinski deficit je povećan za 17 odsto", kazao je Nikezić, bivši državni sekretar Ministarstva finansija.Objasnio je da je "zbog pogrešne politike ulaganja u jeftina radna mesta, Srbija ostvarila najmanji rast od gotovo svih država regiona, pa je zato prosečna plata u Madjarskoj za poslednjih sedam godina porasla ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Fabrike rade za slikanje

Izvor: Danas, 06.Avg.2019

Da li nove fabrike rade samo kad se predstavnici vlasti slikaju na njihovom otvaranju? Članak Fabrike rade za slikanje se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.