Dugi dan Regionalnog stručnog simpozijuma Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Maj.2023, 11:44

Dugi dan Regionalnog stručnog simpozijuma "Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana"

Drugog dana Simpozijuma će se razgovarati o tome kako najefikasnije možemo da dostignemo skoro nultu potrošnju energije u zgradama, kao i o tome koliko je važno da uvodimo digitalna rešenja i da menjamo navike za smanjenje potrošnje energije. 

Danas se održava drugi dan Regionalnog stručnog simpozijuma "Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana" na kome se govorilo kako da unapredimo energetsku efikasnost zgrada u regionu Balkana, na koji način možemo da smanjimo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << potrošnju emislije gasova sa efektom staklene bašte i zaštite životne sredine i zdravlja građanja, o tome kako najefikasnije možemo da dostignemo skoro nultu potrošnju energije u zgradama, kao i koliko je važno da uvodimo digitalna rešenja i da menjamo navike za smanjenje potrošnje energije.

Više od 40 predstavnika/ca državnih institucija, međunarodnih finansijskih institucija i organizacija, privatnog sektora, kao i eksperti iz akademske zajednice i iz kancelarija UNDP-a, iz regiona Zapadnog Balkana i iz Moldavije će učestvovati u ovoj diskusiji.

Nj.E. Anke Konrad, ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji, je otvorila današnju konferenciju i govorila o tome kako  će Nemačka kao zemlja, smanjiti emisiju gasova i efekat staklene bašte.

-  Jako sam srećna što sam deo ovog događaja koji se organizuje po prvi put i radujem se i narednim koji će uslediti nakon ovoga. Ja nisam stručnjak na polju energetske efikasnosti, ali kako dolazim iz Nemačke prisustvovala sam diskusijama po pitanju energetike. Nemačka kao zemlja će smanjiti emisiju gasova i efekat staklene bašte. Da bi se ostvario ovaj cilj, moraćemo da ulažemo u izvore obnovljive energije i da smanjimo potrošnju električne energije. To je dovstruki i jedini način da ostvarimo taj cilj. Potrošnja električne energije treba da se prepolovi - rekla je Anke Konrad.

Monika Podsklanova Šuhajdova, otpravnica poslova ad interim Ambasade Republike Slovačke u Republici Srbiji

- Kada pogledama zapadni Balkan on je već dugo prioritet republike Slovačke, iako je Slovačka postepeno pomerila fokus i na neke druge regione, Balkan je ostao u fokusu jer nas vezuje ista kultura. Proveli smo preko 50 saradnaja sa UNDPom. Koristimo različite alatke uključujući fond za konkurse. Slovačka je podržala ovu konferenciju - Nakon Monike, na binu je stupio Tecuja Cubota, otpravnik poslova ad interim Ambasade Japana u Republici.

- Japan ne promoviše samo sopstvenu zelenu tranziciju, mi pružamo podršku zemljama koje ulažu napore na tom polju. Japan je izdvojio sredstva za UNDP inicijativu klimatskog obećanja koje je suština ovog simpozijuma. Pored toga pružmo podršku za adaptaciju na klimatske promene. Jedan od takvih projekata jeste postavljanje tri solarna panela na tri zgrade u Nišu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.