Dole glavu, Bučkovski

Izvor: RTS, 09.Dec.2010, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dole glavu, Bučkovski

Nekadašnji makedonski premijer Vlado Bučkovski saglasio se sa Amerikancima da se prave "nevešti" u slučaju Kalida al Masrija, koga su vlasti u Skoplju uhapsile na zahtev SAD, koje su ga posle prebacile u Avganistan. Problem nastao kada su shvatili da su uhvatili pogrešnog Al Masrija.

Makedonija i SAD, suočeni sa ozbiljnim kritikama posle otkrivanja "Slučaja Al Masri", odlučili da "pognu glave" i zauzmu odbrambeni stav kada njigovi zvaničnici budu izloženi pitanjima vezanim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za detalje tog slučaja.

"Bučkovski je istakao da će makedonske vlasti ostati na kursu i nastaviti da podržavaju ministra unutrašnjih poslova, koji odbija da o tome raspravlja sa medijima. Laknulo mu je kada je čuo da mi nećemo menjati kurs", navodi se u depeši američke ambasade u Skoplju iz februara 2006. godine.

Makedonske tajne službe uhapsile su El Masrija 31. decembra 2003. godine i držali ga dvadesetak dana u jednom skopskom motelu, posle čega su ga predali Amerikancima, koji su ga, jednim od tajnih letova Centralne obaveštajne agencije prebacili, prvo u Irak, a zatim u Avganistan.

U međuvremenu, El Masri je bio drogiran, maltretiran i ispitivan oko navodnih veza sa radikaalnim islamistima, ali je posle nekoliko meseci "pušten" u albanskim gudurama, kada se ispostavilo da Amerikanci nisu tražili El Masrija već Al Masrija.

Osim razgovora o slučaju Al Masri, Bučkovski, koji je zbog pronevera u međuvremenu osuđen na dve godine zatvora, tražio je od Amerikanaca da mu pomognu u pokušaju da odloži prebacivanje četiri slučaja iz Haškog tribunala u ruke makedonskog pravosuđa.

"Bučkovski nije želeo da iza tog zahteva ostane bilo kakav pisani trag, jer bi ga opozicija kasnije mogla kritikovati da ima mek stav prema Albancima, pošto su u sva četiri slučaja za navodne ratne zločine optuženi Albanci", navodi se u toj depeši.

I na kraju, Bučkovski se zauzeo za što skorije rešenje statusa Kosova.

"Bučkovski je rekao da ne vidi drugo rešenje osim nezavisnosti. Rekao je da se slaže sa američkim stavom da status Kosova treba rešiti što pre kako bi se smanjila potencijalna nestabilnost u regionu", navodi se u depeši iz februara 2006. godine.

Američka ambasadorka u Skoplju u to vreme bila je Džilijen Milovanović. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.