Dodatna obuka policajaca za sprečavanje porodičnog nasilja

Izvor: N1 televizija, 19.Maj.2017, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodatna obuka policajaca za sprečavanje porodičnog nasilja

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u Čačku da novi Zakon protiv nasilja u porodici čija primena počinje 1. juna, pored represivnog karaktera ima i preventivnu funkciju, a policajci će morati da prođu dodatnu obuku.

Stefanović je novinarima posle učešća u radionici o postupanju policije u sprečavanju porodičnog nasilja kazao da društvo mora da se suoči da se to dešava i u Srbiji, a ne nekim drugim ljudima i drugim porodicama i da je vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da se sa tim "ozbiljno uhvati u koštac".

"Želimo da upozorenjima i dodatnim radom sa potencijalnim izvršiocima krivičnih dela anuliramo da oni to i postanu, da shvate da nasilje u porodici nije odgovor i rešenje", rekao je Stefanović.

On je dodao da Zakon protiv nasilja u porodici daje više ovlašćenja policijskim službenicima koji će od sada sačinjavati analize rizika uz mogućnost da u cilju zaštite žrtve, nasilnika udalje iz kuće, čak i ako je vlasnik nekrentine.

Komentarišući Zakon o registraciji pripejd korisnika, koji bi uskoro trebalo da predloži Minstarstvo za telekomunikacije, Stefanović je ocenio da se radi o "dobrom" aktu koji bi trebao da omogući lakše otkrivanje kriminalaca.

"Često izvršioci raznih krivičnih dela koriste kartice koje kupuju na kioscima, sa njih upućuju ili pretnje ili vrše različita krivična dela, komuniciraju međusobno, a da ne može da se utvrdi ko su vlasnici tih kartica. Ne postoji nijedna zemlja koja to dozvoljava, pogotovu posle terorističkih napada u Evropi, zbog opasnosti zloupotrebe", rekao je ministar.

Stefanović je naveo i da je počeo proces uvođenja policajca u zajednici, a da je u okviru tog projekta ove godine primljen određeni broj novih policajca.

"Stopa kriminaliteta ove godine za pet odsto je manja nego prethodne. Sa većom patrolnom delatnošću, većim interesovanjem policijskih službenika na terenu i mogućnošću da građani upoznaju svoje policajce, učinićemo da stopa kriminaliteta bude još manja", rekao je Stefanović.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.