Dnevno se prati stanje Dr Tiodorović progovorio o zatvaranju škola i vrtića u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2020, 12:00

"Dnevno se prati stanje" Dr Tiodorović progovorio o zatvaranju škola i vrtića u Srbiji

Očekuje se da će i dalje dolaziti do povećanja broja obolelih

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da se ne postavlja pitanje zatvaranja škola i vrtića i da je to stav koji postoji i u Evropi.

On je rekao  da u Srbiji postoji dobar model kada je reč o školama i vrtićima, da se u njima dnevno prati stanje i učenici koji su bili u kontaktu sa pozitivnima ili koji su pozitivni i da tada odeljenja ili cele škole, zavisno od situacije, prelaze na onlajn >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << model.

On je rekao, kada se radi o porastu slučajeva korona virusa, da se može očekivati da će i dalje dolaziti do povećanja broja obolelih.

-Mi se nalazimo u situaciji da ćemo morati dobro da promišljamo svaki dan i ceo tim koji se ovim bavi i medicinski i ekonomski moraju da brinu da uspostave taj balans koji je neophodan između ekonomije i zdravlja, jer bez ekonomije nema ni očuvanja zdravlja, rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, ne očekuju se neke posebno rigorozne mere, jer ne smatra da je neophodno zatvaranje i dodao da može biti selektivnog zatvaranja u onim sredinama gde se nisu poštovale mere i gde bude skoka rasta obolelih.

Direktorka instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović istakla je da joko 15 odsto svih novozaraženih pacijenata zahteva bolničko lečenje.

- Sa smanjenim brojem pozitivnih slučajeva u zajednici sprečićemo punjenje bolnica. Naš zdravstveni sistem je spreman i imamo dovoljno kapaciteta da prihvatimo pacijente, ali je problem ako se istovremeno pojavi ogroman broj inficiranih koji će zahtevati bolničko lečenje. Što je broj inficiranih veći, time je veći i broj pacijenata koji treba da se leče u  bolničkim uslovima. To jedino možemo da sprečimo primenom previntivnih mera - kaže dr Jovanović.

Dr Predrag Kon je rekao da je industrija zabave ključni problem za rast broja zaraženih, kao i da imamo upliv virusa u školama i vrtićima. On je naglasio da su noćni provodi i masovna okupljanja nejveći izvori zaraze.

- Mi nikako nismo uspeli da virus u potpunosti potisnemo, nama ovo tinja i počelo je da raste. Ja dođem kao gavran koji stalno šalje negativne vesti. Činjenica je da je virus tu i da smo videli šta radi u Evropi i bili smo u nekoj prednosti. Sada više nismo - rekao je dr Kon.

Govoreći o školama on je rekao da se i tu vidi upliv virusa.

- Tamo gde se ponašaju kako treba tamo nema zaražavanja. Gde ne slušaju tamo ima zaražavanja. Sama industrija zabava i svih provoda nema nikakav nadzorni sistem koji funkcioniše, on uopšte nije uspostavljen - istakao je Kon.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.