Đukanović za RTS: Očekuje se jači pritisak na Beograd

Izvor: RTS, 21.Jul.2019, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović za RTS: Očekuje se jači pritisak na Beograd

Jučerašnje hapšenje Srbina na KiM je u neku ruku reakcija Prištine na obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića navodi za RTS Dragan Đukanović. Dodaje da će se, verovatno, ta vrsta aktivnosti dešavati i u narednom periodu. Ocenjuje da će Ramuš Haradinaj nakon odlaska u Hag ojačati kao politička figura.
Dragan Đukanović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da postoji izvesna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opasnost da Ramuš Haradinaj nakon odlaska u Hag dodatno ojača kao politička figura.

"Nakon ostavke premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja treba očekivati da će, najverovatnije, u septembru biti održani vanredni izbori na KiM, a postoji i opasnost da se zbog optužnice Haradinaj na Kosovu osnaži kao politička figura", rekao je Đukanović. 
Ne očekuje ukidanje taksi do formiranja nove vlade.
"Ukoliko na bilo koji način  ili Pokret Samoopredeljenje ili politička partija Alijansa za budućnost Kosova  sadašnjeg premijera Haradinaja budu u vlasti, mislim da je nearalno očekivati da će doći ili do ukidanja ili suzbijanja taksi", objašnjava Đukanović.
Komentarišući jučerašnje hapšenje Srbina Gorana Stanišića na KiM navodi da će se očigledno sa takvim aktivnostima nastaviti.
"Očigledno je da postoje izvesne liste koje nisu dostupne javnosti i očigledno je da se s vremena na vreme hapšenja dešavaju i da će se nastaviti. To je i pokušaj da se, na neki način, izbalansira kada je u pitanju rad Specijalnog suda u Hagu koji ima osnovnu misiju da sankcioniše ona dela koja su činili pripadnici OVK", objašnjava Đukanović.
 Očekuje snažnije pritiske i na Beograd i na Prištinu.
"Ukoliko dođe do potpune deblokada dijaloga Beograda i Prištine na neki način će uslediti pritisak na obe strane. U ovom trenutku pritisak je usmeren na Prištinu da povuče ili suspenziuje takse ali nakon deblokade uslediće i jači pritisak na Beograd", objašnjava Đukanović.
Ocenjuje da je najvažnije da se podrži nastavak dijaloga.
"Treba stvoriti uslove da se nastavi dijalog i onda u konkretnom dijalogu koji će najverovatnije uslediti negde početkom sledeće godine doći do rešenja", navodi Đukanović.
Smatra da će izborna predsednička kampanja u SAD u nekoj meri uticati na dijalog.
"Vašington ne očekuje da bude posrednik u dijalogu, pošto je EU posrednik, ali očekuje  da dobije značajniju, transparetniju ulogu u dijalogu Beograda i Prištine. Zvanično su rekli da je strateški interes SAD uspešno okončanje dijaloga Beograda i Prištine", zaključio je Đukanović.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Đukanović: Ne očekujem ukidanje taksi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2019

Direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ocenio je da je jučerašnje hapšenje Srbina na KIM na neki način usledilo kao reakcija Prištine na obraćanje predsednika Aleksandra Vučića i dodao da će se, verovatno, ta vrsta aktivnosti dešavati i u narednom periodu...Nakon ostavke premijera...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.