Izvor: Press, 03.Sep.2018, 13:58

ĐACI SE VRAĆAJU U KLUPE Nova školska godina donosi nove predmete, digitalne udžbenike, ali i ukupno ČETIRI RASPUSTA

ĐACI SE VRAĆAJU U KLUPE Nova školska godina donosi nove predmete, digitalne udžbenike, ali i ukupno ČETIRI RASPUSTA

Sa prvim školskim zvonom koje će trećeg septembra označiti početak školske godine, đaci i njihovi roditelji treba da se pripreme na niz noviteta. Novi izborni predmeti, digitalni udžbenici, više časova ali i rasterećeno gradivo za "petake" samo su neki od njih.
Foto:Blic
Nešto manje od 900.000 učenika sutra će ponovo sesti u školske klupe, a za njih 67.000 to će biti prvi susret sa školom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i obavezama koje ona donosi. Iako su đaci imali tu sreću da im raspust traje dva dana duže, trebalo bi da se pripreme za veliki broj novih stvari koje ih očekuju po povratku u učionicu.
Foto: S. Krstić / RAS Srbija
Rasterećeno gradivo i promenjene lektire
Najviše razloga za radost imaju đaci koji pohađaju peti razred, jer je program namenjen njima daleko rasterećeniji nego prethodnih godina.
Naime, gradivo koje se ranije predavalo "petacima" je ove godine ili pomereno u više razrede, ili potpuno izbačeno iz nastavnog programa. Iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja navode primer biologije, gde će gradivo biti raspoređeno u pet oblasti: preklo i raznovrsnost života, jedinstvo građe i funkcije kao osnova života, nasleđivanje i evolucija, život u ekosistemu i čovek i zdravlje.

U okviru srpskog jezika učenici petog razreda više neće morati da se "muče" sa glasovnim promenama, već će ih ta lekcija sačekati u šestom, a smanjen je i broj književnih dela koja se analiziraju na času. Sa druge strane, vraćene su obavezne lektire domaćih autora.

Pored toga, lektire će u svim razredima biti znatno redukovane.
Foto: V. Lalić / RAS Srbija
U petom razredu neće biti obavezna dela Žila Verna i Milovana Vitezovića, pesme Branka V. Radičevića ("Kad mati mesi medenjake" i "Kad otac bije"), dok se u gimnaziji više neće izučavati barok kao književni pravac. Biće izostavljeno i delo Danila Kiša "Rani jadi", kao i dela autora Šiška Menčetića i Džore Držića.
Iz narodne književnosti biće izostavljene pesme "Boj na Mišaru", "Sunce se devojkom ženi", kao i pripovetke "Zlatna jabuka i devet paunica" i "Djevojka brža od konja".

Od ove godine više časova za školarce
Iako zvučio kao loša vest, ne treba da uplaši to što se od ove godine očekuje veći broj časova u gimnazijama. On će sa 31 biti povećan na 33 nedeljno, a sve zbog novih izbornih predmeta koje će imati i osnovci i srednjoškolci.
Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija
Pored građanskog vaspitanja i veronauke, prvaci će od ove godine birati još dva od šest ponuđenih predmeta. To su "jezik, mediji i kultura" koji će decu učiti kako da kreiraju informaciju ili razumeju medije, "pojedinac, grupa i društvo" gde će se đaci upoznavati sa radom institucija i svojim pravima, "zdravlje i sport" u okviru kog je cilj prepoznavanje i značaj telesnog vežbanja, "primenjene nauke" predmet koji bi decu trebalo da ospodobi da primenjuju znanje iz fizije, hemije i biologije. Za one koji su naklonjeni muzičkom i likovnom tu je predmet "umetnost i dizajn".
U drugom razredu đaci će moći da nastave iste predmete ili izaberu nova dva. Kada navrše drugi, u trećem i četvrtom razredu učenici će moći da biraju nova nova dva od ukupno devet programa.

Ministarstvo prosvete je u okviru Plana i programa nastave i učenja osmislilo da ovi predmeti treba da budu multidisciplinarni i učiće se kroz istraživačku i projektnu nastavu. Ipak, glavna novina je da će biti ostavljeno više prostora za vežbe, kroz koje će se izučavati prirodni predmeti.
Na ekskurzije samo po Srbiji
Na žalost đaka a verovatno radost roditelja, od ove godine više neće biti ekskurzija van Srbije, što će znatno uticati na njihovu cenu.
Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija
Naime, na ekskurziju u inostranstvo ići će samo učenici četvrtog razreda srednje škole, dok će prve tri godine srednje one biti organizovane samo u Srbiji i Republici Srpskoj.

U Srpsku će moći da idu i učenici sedmog i osmog razreda, ali samo po jednom u toku školske godine, dok će učenici nižih razreda obilaziti samo Srbiju.
Digitalni udžbenici
Sa početkom ove školske godine počinje i upotreba elektronskih udžbenika u pojedinim školama, koje će koristiti đaci prvog i petog razreda. Za rad sa ovakvim nastavnim sredstvom obučeno je oko 2.000 nastavnika, a Ministarstvo je za ovaj pilot projekat izdvojilo 70 miliona evra.
Foto: Promo
To znači da će na pametnoj tabli đaci jednim klikom moći da odgovaraju na zadatke, a ceo sistem veoma podseća na video igre, te se očekuje da e-udžbenici budu prijemčivi za školarce. Jedan takav predstavljen je u beogradskoj OŠ "Drinka Pavlović", a na tabli su se smenjivali video-klipovi i fotografije.
Četiri raspusta, prvi u novembru
Prvi predah od školske klupe đaci će imati već 9. novembra, i to četiri dana uključujući i vikend. Sledeći raspust je onaj zimski, koji je u svim delovima Srbije (osim u Vojvodini) podeljen na dva dela: od 1. do 8. januara i od 1. do 17 februara.
Foto: Blic / RAS Srbija
Nakon toga sledi uskršnji raspust za koji je rezervisan termin od 26. aprila do 5. maja, koji se ove godine spaja sa prvomajskim praznikom.
Kao i proteklih godina, kalendar školske godine razlikovaće se u Vojvodini i drugim delovima zemlje. Razlika se ogleda u tome što će vojvođanski učenici na zimskom raspustu odmarati u cugu od 22. decembra pa sve do 14. januara.
Časovi skraćeni na 30 minuta?
Školarci bi već od prvog dana mogli imati časove u trajanju od 30 minuta zbog štrajka četiri sindikata prosvetnih radnika, koji ovim iskazuju nezadovoljstvo zbog toga što je veliki broj prosvetnih radnika prebačen u devetu platnu grupu, dok je 1.000 bibliotekara ostalo u sednoj platnoj grupi.
Uz to, 98 odsto prosvetara se nalazi u osmoj platnoj grupi, gde, prema rečima predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasne Janković, nema mogućnosti za napredovanje.
Šta to znači da roditelje i đake?
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
To znači da će prvog školskog dana nastavnici koji su u nekom od četiri sindikata držati časove 30 minuta, nakon čega će napustiti učionicu. Naredne nedelje će ta praksa biti primenjena u utorak, sledeće u sredu, a četvrte nedelje četvrtkom.
- Mi smo sugerisali direktorima škola da se zvoni, kako mi to kažemo, na 30 minuta. Time bi bilo izbegnuto da su đaci nastavnika koji nisu u sindikatu zadržavaju na nastavi 45 minuta, dok su druga deca napolju. Smatramo da je to važno i za bezbednost naših učenika - navela je predsednica Unije Jasna Janković.

Nastavak na Press...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.