Diplomatski dnevnik: Američki diplomata Holbruk posetio Kosovo

Izvor: Southeast European Times, 10.Sep.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski dnevnik: Američki diplomata Holbruk posetio Kosovo

Arhitekta Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk sastao se sa zvaničnicima u Prištini. Takođe u pregledu diplomatskih vesti ove nedelje: kiparski predsednik Demetris Kristofijas boravio u Švedskoj, a lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj posetio Albaniju.

09/09/2008

Američki diplomata i arhitekta Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk doputovao je u nedelju (7. septembra) na Kosovo. "Bio sam ovde 15 puta, ali ovo je prvi put da sam došao na [nezavisno >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Kosovo]", izjavio je Holbruk u Prištini. Posle sastanka sa premijerom Hašimom Tačijem u utorak, Holbruk je odbacio poređenje Kosova sa otcepljenim pokrajinama u Gruziji. On je takođe rekao da bi Srbija trebalo da stekne članstvo u EU "tek nakon što prizna nezavisnost Kosova".

***

Rumunija je postigla značajan napredak ka ostvarivanju slobodnog viznog režima sa Kanadom, izjavila je u nedelju (7. septembra) rumunska ambasadorka u Otavi Elena Stefoi. Procena kanadskih vlasti u aprilu pokazala je da je Rumunija unapredila svoje rezultate u tri ključne oblasti -- broju odbačenih zahteva za izdavanje viza, broju putovanja u Kanadu koja premašuju zakonski vremenski limit i broju zahteva za izbeglički status. "Kanadske vlasti su potvrdile uspehe Rumunije", rekla je Stefoi.

***

Turski predsednik Abdulah Gul i njegov jermenski kolega Serž Sargsijan obećali su da će biti preduzeti napori za prevazilaženje višedecenijskog animoziteta između dve zemlje. Dvojica lidera sastali su se u subotu (6. septembra) u Jerevanu da održe značajne razgovore. Gulova poseta Jermeniji prva je poseta nekog turskog šefa države toj susednoj zemlji.

***

Predsednik Kipra Demetris Kristofijas izjavio je u petak (5. septembra) da je Kipru potrebno odvajanje od Grčke i Turske. "Kiprani više ne mogu da prihvataju starateljstvo. Vreme je da se preseku veze sa otadžbinama", rekao je Kristofijas u Stokholmu, gde se sastao sa švedskim premijerom Frederikom Rajnfeltom. Kristofijas je dodao da je u skladu sa jednim od mogućih rešenja za Kipar spreman da dozvoli da 50.000 turskih naseljenika postanu državljani, ali će ostali morati da odu kući. "Mi imamo svoje granice", rekao je on.

***

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan učestvovao je u četvrtak (4. septembra) na samitu pet strana u Siriji, na kojem je razmotrena situacija na Bliskom istoku. Sirijski predsednik Bašar al Asad bio je domaćin sastanka, u svojstvu trenutnog predsednika Arapske lige. Druga dva učesnika bili su francuski predsednik Nikolas Sarkozi, čija je zemlja predsedavajući rotirajućeg predsedništva EU, i katarski emir šeik Hamad bin Kalifa al Tani, čija je zemlja predsedavajući Saveta zalivske saradnje. Erdogan je izjavio da se nada da će izraelsko-sirijski razgovori uskoro doneti pozitivne rezultate.

***

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj posetio je prošle nedelje Albaniju. On se u Tirani sastao sa premijerom Salijem Berišom i čestitao mu na pozivu Albaniji da se pridruži NATO-u i na širokim reformama vlade. "Priznavanje nezavisnosti Kosova ... pokazuje da napredak može da se postigne ako se zrelo postupa", rekao je Beriša posle sastanka.

(Razni izvori -- 02/09/08-09/09/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.