Depmsi iznenada posetio trupe SAD

Izvor: B92, 15.Nov.2014, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Depmsi iznenada posetio trupe SAD

Načelnik generalštaba SAD Martin Dempsi nenajavjeno je posetio američke trupe u Iraku, gde je rekao da se situacija sa borbom protiv ID menja.

U nenajavljenoj poseti američkim trupama u Iraku, načelnik združenog generalštaba armije SAD, Martin Dempsi, istakao je da situacija u borbi s pripadnicima islamske države (ID) počinje da se menja, ali je predvideo da će ta borba potrajati nekoliko godina.

Nekoliko sati ranije, jedan irački pukovnik je objavio kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << armija te zemlje blizu da povrate najveću domaću rafineriju Baidža, koja je već mesecima pod opsadom ID, prenosi Rojters.

Nakon što su američki vazdušni napadi usporili napredovanje militantnih džihadista, Obama je prošle nedelje odobrio povećanje američkih kopnenih snaga u Iraku sa dosadašnjih oko 1.400 na oko 3.100 ljudi, s tim što te trupe ne bi učestvovale u borbama nego samo u obuci Iračana i u ispomoći u borbi protiv ID.

General Dempsi je danas grupi američkih marinaca saopštio kako je armija SAD pomogla iračkim i kurdskim snagama da "Irak spasu s ivice ponora" i kako su stvari počele da se menjaju, ali će borba potrajati još nekoliko godina.

On je ipak naglasio kako vojne snage ne mogu da iskorene ID ukoliko iračka vlada ne uspe da ublaži raskol između šiita i sunita u zemlji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.