Delević: U dvostranom ugovornom odnosu sa EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2010, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delević: U dvostranom ugovornom odnosu sa EU

BEOGRAD - Direktorka kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević izjavila je danas Tanjugu da formalni početak primene Prelaznog trgovinskog sporazuma znači da su EU i Srbija ušle u ugovorni odnos, ukazujući da će konkretne koristi osetiti potrošači i proizvođači iz Srbije, kao i zainteresovani strani investitori.

Delevićeva je kazala da u roku od šest godina Prelazni trgovinski sporazum treba da dovede do uspostavljanja slobodne trgovinske zone između >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije i Unije, računajući 2009. godinu kao početak njegove primene.

Organi za nadziranje

"Sada smo u dvostranom ugovornom odnosu koji obavezuje i nas i EU", istakla je Delevićeva, podsećajući da je ovaj proces trgovinske liberalizacije do sada tekao na bazi dveju jednostranih izjava dobrih volja, sa strane EU - davanje autonomnih trgovinskih mera, a sa strane Srbije bila je jednostrana primena Prelaznog trgovinskog sporazuma. .

Delevićeva je rekla da se sada očekuje da EU nastavi da našim izvoznicima garantuje slobodan pristup evropskom tržištu, a od Srbije da nastavi da snižava carine na uvoz iz Unije.

"Sada smo u drugoj godini trgovinske liberalizacije, usklađujemo zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU, i sada postoje i dvostrani organi koji će se baviti nadziranjem Sporazuma", podsetila je direktorka kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije.



Uozbiljavanje stvari


Prema njenoj oceni, čitava stvar postaje mnogo ozbiljnija, i sa strane ekonomske koristi, koju donosi proizvođačima, potrošačima i investitorima u Srbiji, a i sa strane onoga što znači za mogućnost daljih koraka Srbije u pravcu približavanja EU.

"Konkretne koristi postoje i za potrošače i za proizvođače i za zainteresovane investitore u Srbiju", naglasila je Delevićeva, ukazujući da ukoliko ste potrošač, svakako je značajno da možete više da birate kada je u pitanju i cena i kvalitet, ako želite da kupite bilo koju robu, pogotovu kada ona počne da dolazi iz EU.

Ako se radi o proizvođačima u Srbiji, značiće im da mogu da pristupe jeftinijim sirovinama i da na osnovu toga proizvode, što opet, konkretno, znači i jeftiniji proizvod, kazala je ona.

Predvidljivost kao kvalitet



Kada je reč o inostranim investitorima, Delevićeva je ocenila da će im puno značiti da dolaze u jedno okruženje koje ima ugovorni odnos sa EU i koje, samim tim, daje predvidljivost u smislu pravca u kome će se dalje kretati, podsećajući da obaveza usklađivanja zakonodavstva sa zakonodavstvom EU znači i obavezu Srbije da ovde stvori jedno uporedivo poslovno okruženje u odnosu na okruženja kakva postoje u zemljama EU i regiona, sa kojima Unija već ima ugovorne odnose.

Prelazni trgovinski sporazum između Srbije i EU danas je stupio na snagu, što je formalno ozvaničavanje odluke koju je Savet ministara doneo još 7. decembra prošle godine, koja je odmah počela privremeno da se primenjuje 8. decembra 2009. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvaranje tržišta sa 500 miliona ljudi

Izvor: Blic, 02.Feb.2010, 01:10

Prelazni trgovinski sporazum sa EU donosi građanima Srbije, kao potrošačima, veći izbor roba različitog kvaliteta po različitim cenama, kaže za "Blic" Milica Delević, direktorka vladine kancelarije za evropske integracije, povodom jučerašnjeg formalno-pravnog otpočinjanja primene trgovinskog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.