Defile Ukrajinaca povodom Dana nezavisnosti umesto vojne parade

Izvor: B92, 24.Avg.2019, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Defile Ukrajinaca povodom Dana nezavisnosti umesto vojne parade

Kijev -- Oko 20 hiljada Ukrajinaca, među kojima vojnici i njihove porodice, u subotu je učestvovalo u nezvaničnom defileu u Kijevu povodom Dana nezavisnosti.

Defile je organizovan posle kontroverzne odluke predsednika Volodimira Zelenskog da otkaže vojnu paradu.

Noseći zastave Ukrajine i svojih vojnih jedinica, demonstranti, uključujući aktivne vojnike u uniformama, veterane i dobrovoljce u borbama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv proruskih separatista, prošetali su glavnom kijevskom ulicom. Članovi porodica poginulih vojnika su nosili njihove slike.

Hiljade posmatrača je stajalo duž čitave rute šetnje i vikalo "Hvala" i "Slava".

"Ovaj marš pokazuje snagu i duh našeg naroda", rekla je za Frans pres jedna od učesnica skupa, čiji sin je pre pet godina poginuo na frontu.

Nezvanični defile su organizovali veterani kao odgovor na odluku predsednika Zelenskog da otkaže ovogodišnju vojnu paradu.

Zelenski je obećao da će sredstva koja je država uštedela od njegovog dolaska na funkciju pre tri meseca, oko 10 miliona evra, prebaciti u fondove za bonuse vojnicima.

Na zvaničnoj ceremoniji na kijevskog centralnom trgu, Zelenski je odlikovao 30 vojnika i izrazio nadu da će uskoro u Ukrajini biti mira.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.