Deficit budžeta porastao, rastu i prihodi od PDV i akciza

Izvor: Press, 22.Okt.2014, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deficit budžeta porastao, rastu i prihodi od PDV i akciza

Ministar ekonomije Dušan Vujović izjavio je danas da je deficit budžeta u odnosu na planiran porastao zbog pada nominalnog BDP koji je nastao zbog poplava i usled njih manje proizvodnje uglja i električne energije, ali i zbog promene očekivanih prihoda i rashoda, odnosno manje prihoda nego što je planirano.
Vujović je na konferenciji za >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << novinare u Vladi Srbije, predstavljajući rebalans koji će se u petak naći na zasedanju parlamenta, rekao da se očekuje da će 897 milijardi prihoda odnosno oko oko 33 milijardi manje nego što je bilo u planirano u Zakonu u budžetu.

On je rekao da se ipak u poslednje vreme ubira više prihoda od PDV i akciza i da smatra da će se taj trend nastaviti.



"Uradićemo sve da se poboljsanje na strani prihoda nastave i održe jer je to mnogo lakši način nego smanjivanje trošskova", rekao je on i dodao da će se nastaviti akcije poreskih službi i drugih organa koji aktivno rade na smanjivanju šverca i tu naveo primer zaplene tri tone rezanog duvana i velikih kolicicna cigareta.

Kako je naveo postignuti su dobri rezultati primenom markera za naftu i derivate, odnosno uvećani su prihodi s očekuje se da će se to desiti i u slučaju duvana.

Vujović je rekao i da će se intenzivno raditi na racionalizaciji subvencija koje su bile deljene s neizvesnim efektima, te da će se te stavke preispitati i u budžetu za narednu godinu i relaizovati.

Kako je naveo ovo je samo prvi korak koji će se primenjivati na sledeće budžete u 2015. godini a posebno u 2016. i 2017. godini.

Osnovna namera ovih zakona i ovog programa vlade je da se konačno reše nagomilani problemi iz prošlosti i da stavimo Srbiju na put razvoja.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.