Danas u Starom Grackom parastos povodom 20. godišnjice ubistva 14 srpskih žetelaca

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jul.2019, 07:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas u Starom Grackom parastos povodom 20. godišnjice ubistva 14 srpskih žetelaca

U selu Staro Gracko kod Lipljana danas će biti održan parastos povodom 20. godišnjice ubistva 14 Srba iz tog mesta.Parastos će kod spomen-ploče u centru sela od 10 časova služiti episkop raško-prizrenski Teodosije a prisustvovaće i pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

Ubistvo srpskih žetelaca u Starom Gracku jedan je od najtežih zločina na Kosovu posle povlačenja srpskih snaga bezbednosti i ulaska međunarodnih snaga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
U napadu na grupu Srba na njivi tokom žetve iz zasede su ubijena četiri člana porodice Janićijević - Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina, zatim Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Policija UNMIK-a je u oktobru 2007. uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je on, dva meseca kasnije pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Gracku, gde su sahranjeni stradali žeteoci, više puta je skrnavljeno i minirano.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

U Starom Grackom parastos povodom 20. godišnjice ubistva 14 srpskih žetelaca

Izvor: Danas, 23.Jul.2019

U selu Staro Gracko kod Lipljana danas će biti održan parastos povodom 20. godišnjice ubistva 14 Srba iz tog mesta. Članak U Starom Grackom parastos povodom 20. godišnjice ubistva 14 srpskih žetelaca se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.