Dan jednakih plata: Jeftiniji prevoz za žene u Berlinu

Izvor: B92, 19.Mar.2019, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan jednakih plata: Jeftiniji prevoz za žene u Berlinu

Berlinski prevoznik nudi popust zbog nejednakosti u zaradama.

Berlinska agencija za javni prevoz BVG ponudila je ženama 21 odsto popusta na cene karata u prestonici povodom Dana jednakih plata u Nemačkoj.

Iz te agencije poručuju da je cilj akcije skretanje pažnje na činjenicu da muškarci u Nemačkoj zarađuju 21 odsto više od žena. To je jedna od najvećih razlika u zaradi u Evropskoj uniji.

Prema podacima EU iz 2016. godine, najveća razlika je u Estoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (25.6 odsto), a najmanja u Rumuniji (jedva preko pet odsto). U Britaniji muškarci imaju 21 odsto veće plate.

Prosečna razlika u Evropi iznosi 16 odsto.

Evropska komisija ističe tri najrasprostranjenije prepreke sa kojima se žene suočavaju na poslu:

Evropska unija upoređuje plate u 28 zemalja, uzimajući u obzir satnice za muškarce i žene, kako u privatnom, tako i u državnom sektoru.

Podaci agencije Eurostat pokazuju da je razlika u platama veća u finansijskom sektoru i sektoru osiguranja nego u privredi.

Razlika u platama između muškaraca i žena je znatno manja kod mlađih radnika i povećava se sa godinama.

U većini zemalja EU je razlika veća u privatnom nego u državnom sektoru.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.