Dačić u Prištini: Konferencija pokazala relaksaciju odnosa na Balkanu

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Mar.2015, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić u Prištini: Konferencija pokazala relaksaciju odnosa na Balkanu

Neformalna ministarska konferencija o infrastrukturnim projektima pokazala je danas relaksaciju odnosa na Balkanu i zajedničko opredeljenje koje ne bi trebalo da kvarimo nekim pojedinačnim izjavama, poručio je u Prištini potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je novinarima nakon konferencije rekao da je to ujedno i najveći domet današnjeg sastanka i istakao da mir i stabilnost u regionu treba da razvijamo ne na "osnovu ljubavi ili mržnje, već zajedničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << interesa".

"Mi treba da definišemo projekte i predstavimo ih Evropskoj uniji", rekao je Dačić i dodao da će ministri nastaviti rad o osnovnoj transportnoj mreži zapadnog Balkana 24. juna u Rigi s obzirom na to da je Letonija predsedavajuća EU. Ta mreža će, kako je naveo, biti predstavljena 27. avgusta u Beču.

"Cilj je da ta osnovna transpartna mreža zapadnog Balkana do 2030. postane sastavni deo evropske transportne mreže", rekao je Dačić dodajući da zato treba da imamo spremne projekte s obzirom da će za njih biti izdvojeno milijardu evra iz IPA fondova.

Mihajlović: Razvoj infrastrukture za bolji život građana

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila da je današnji skup u Prištini nastavak "berlinskog procesa" koji treba da dovede do boljeg regionalnog povezivanja i razvoja infrastrukture, a što će građanima u zemljama regiona poboljšati kvalitet života.

Mihajlović je novinarima rekla da se na ovoj konferenciji prvi put govorilo o evropskoj transportnoj mreži puteva za zapadni Balkan i to u putničkom, železničkom i vodnom saobraćaju.

"Koridor 10 i Koridor 11, koji prolaze kroz Srbiju se nalaze u toj osnovnoj transportnoj mreži puteva. Novo je što u nju ulazi i autoput Niš - Priština - Tirana -Valona, a u železničkom saobraćaju treba da uđe i pruga Kraljevo - Rudnica - Priština - Skoplje", navela je Mihajlović, koja je istakla da ta dva pravca predstavljaju osnovnu transportnu mrežu zapadnog Balkana.

Srbija se, dodala je, nalazi na odličnom položaju i bila bi velika šteta da kao zemlja to ne iskoristimo.

"Srbija sada ima dodatnu priliku da se koridori koji prolaze kroz našu zemlju nađu u toj evropskoj mreži puteva", rekla je Mihajlović i dodala da Srbija nastavalja da unapređuje saradnju sa Evropskom unijom.

EU je, kako je rekla, već uložila deo novca za izradu studije izvodljivosti za auto-put Niš - Priština, a sada se vode razgovori o načinima finansiranja.

Ministarka je navela da će se precizna trasa auto-puta znati kada bude završena studija izvodljivosti koja bi trebalo da bude gotova do kraja jeseni.

"Transportna mreža zapadnog Balkana je sastavni deo EU i to je jasan znak da će ona učestvovati u finansiranju, a Srbija je na izuzetno dobrom položaju s obzirom na to da svi putevi na pravcu Istok-Zapad i Sever-Jug prelaze preko naše teritorije", rekla je Mihajlović.

Upitana koliko bi političke tenzije mogle da utiču na realizaciju dogovorenih projekata, ona je rekla da se danas nije razgovarao o politici.

"Svi su svesni da infrastruktura povezuje ljude i da je ona neophodna za bolji život, te da zato moramo imati izgrađene auto-puteve i pruge kako bismo povećali svoje ekonomije", rekla je Mihajlović.

Tači: Infrastrukturni projekti ruše zidove među narodima

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači izjavio je danas da su u prethodnom periodu bili prisutni nesporazumi na prostoru zapadnog Balkana, ali da projekti u oblasti infrastrukture i energitike "ruše zidove" među narodima i doprinose njihovom pomirenju.

On je, otvarajući neformalnu ministarsku konferenciju u Prištini, rekao da je cilj da svi živimo u miru i toleranciji, te da "Kosovo takođe pripada evropskoj porodici".

Zato je, kazao je, ova konferencija veliki korak napred kada je reč o pomirenju među državama zapadnog Balkana.

"Dijalog sa Srbijom je konkretizovan kroz sporazum koji je potpisan u Briselu", rekao je Tači i izrazio očekivanje da će biti još novih sporazuma kako bi odnosi sa Srbijom bili normalizovani.

Najavio je da će u avgustu u Beču biti nastavljen "berlinski proces" s ciljem povećanja investicija u zemljama regiona u oblasti infrastrukture, energetike i poljoprivrede, što treba da stvori bolje uslove za život građana na prostoru zapadnog Balkana.

Tome će, naveo je, naročito doprineti bolja povezanost auto-puteva, aerodroma, luka, jer će povećati robnu razmenu i komunikaciju među državama regiona.

"Formiranje vlade Kosova pokazalo je da je Kosovo država i da je po prvi put imalo demokratske izbore na celoj teritoriji", naveo je kosovski šef diplomatije zaključivši da "Kosovo stiče međunarodni subjektivitet, te da su dobri susedski odnosi jedan od glavnih putokaza za Kosovo na njegovom putu ka EU i NATO".

Han: EU izdvaja milijardu evra za unapređenje infrastrukture

Komesar za proširenje Johanes Han najavio je danas u Prištini da će Evropska unija izdvojiti milijardu evra za unapređenje infrastrukture u zemljama zapadnog Balkana.

"Projekti u infrastrukturi, transportu i energetici su ključni za ekonomski razvoj, privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mesta", istakao je Han.

Han je na današnjoj neformalnoj konferenciji ministara zemalja regiona rekao da će već u 2015. biti dostupno sto miliona evra iz IPA fondova, kao grant investicija.

"Mi ćemo 21. aprila u Briselu ugostiti premijere zemalja regiona kako bismo dobili saglasnost na tom nivou", rekao je Han.

On je kazao da će zatim u avgustu u Beču biti zvanično predstavljeni prioritetni projekti za infrastrukturni razvoj zapadnog Balkana i unapređenje transporta, drumskg i železničkog prevoza, i poručio da su projekti najbolja garancija za povezivanje ljudi na Balkanu i njihovo pomirenje.

Istakavši potrebu da se usvoji zajednička transportna politika za zemlje zapadnog Balkana, Han je rekao da bi ona bila obavezujuća za te zemlje, ali i za EU.

Uz opasku da su evropski fondovi ograniceni, zbog čega će "svaki evro morati pametno da se troši", Han je napomenuo i da će ključnu ulogu imati predstavnici vlasti na nacionalnom nivou, odnosno njihovi ministri finansija.

Evropska unija će pomoći na svaki način zemljama u regionu da uspešno realizuju te projekte i nastaviće da im pomaže u sprovođenju reformi s obzirom na to da su se sve vlade na to obavezale, naveo je Han, zaključivši da zemljama regiona nisu potrebni veliki vizionarski projekti, već možda pre manji, koji mogu da se realizuju.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc, koja se ministrima na konferenciji u Prištini obratila putem video linka, poručila je da je zapadni Balkan najvažniji region za prekograničnu saradnju u Evropskoj uniji.

"Verujem da vaš region treba da bude bolje povezan", rekla je ona i dodala da je zapadnom Balkanu potrebna "transportna politika", jer je transport najvažniji za podizanje životnog standarda građana.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.