Tači: Bez Kosova nema stabilnog Balkana

Izvor: Blic, 25.Mar.2015, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Bez Kosova nema stabilnog Balkana

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači izjavio je danas na ministarskom skupu ministara zapadnog Balkana u Prištini da nema stabilnog Balkana bez Kosova.

"Za Kosovo je ravnopravno učešće na ovoj konferenciji snažan signal da se bez Kosova ne može zamisliti stabilan Balkan, kao i integracija Balkana u Evropsku uniju", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je Tači na otvaranju skupa.

Kosovski šef diplomatije je izjavio da će Kosovo biti predvodnik u konsolidaciji mira i otvaranja novog poglavlja pomirenja na zapadnom Balkanu.

"Ova konferencija danas u Prištini za nas je još jedan korak dalje u ostvarivanju ovog značajnog cilja naše budućnosti, budućnosti naše dece", rekao je Tači.

On je ocenio da je Evropska unija počela proces saradnje u oblastima infrastrukture i energetike sa zemljama zapadnog Balkana i to ocenio

izuzetno značajnim.

Komesar za politike dobrosusedstva i proširenja Johanes Han govorio je o značaju zajedničkih projekata zemalja zapadnog Balkana usredsređujući se na infrastrukturne i energetske projekte.

On je ocenio izužetno značajnim projekte na železnici i rekao da je to najbolji način ukidanja barijera za funkcionisanje unutrašnjeg tržišta.

Prema njemu, na isti način treba da se povezuju i glavni ekonomski centri i luke.

Zatražio je da zemlje budu realne i odrede prioritete što se tiče projekata koje finansira Evropska unija.

"Treba ponuditi najznačajnije investicije i pritom treba da budemo pažljivi da izaberemo prioritete. Takođe, ako smo odlučni da podržimo ekonomski razvoj treba da radimo zajedno", naveo je Han.

Evropski komesar je rekao da projekti ne treba da se zadrže samo na infrastruskturi i energetici, već da treba imati strateški pogled na razvoj koji će Balkan približiti EU.

Učesnicima konferencije se video porukom obratila i evropska komesarka za transport Violeta Bulc, čime je završen deo konferencije koji je bio otvoren za medije.

U 12.40 će biti održana konferencija za medije učesnika današnje konferencije zapadnog Balkana.

Na skupu su predstavnici Kosova, Srbije, Makedonije, Crne Gore, BiH i Albanije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić u Prištini: Konferencija pokazala relaksaciju odnosa na Balkanu

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Mar.2015

Neformalna ministarska konferencija o infrastrukturnim projektima pokazala je danas relaksaciju odnosa na Balkanu i zajedničko opredeljenje koje ne bi trebalo da kvarimo nekim pojedinačnim izjavama, poručio je u Prištini potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić...On je novinarima...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Tači: Došlo je vreme projekata za zajedničko dobro

Izvor: Akter, 25.Mar.2015

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači ocenio je danas da je ministarska konferencija zapadnog Balkana u Prištini pokazala da je došlo vreme "zajedničkih projekata za zajedničko dobro"..Tači je na konferenciji za medije sa evropskim komesarom Johanesom..Hanom u Prištini...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.