Dačić: Poslata poruka mira i da je Srbija spremna na obostrano prihvatljivo rešenje za Kosovo

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Sep.2018, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Poslata poruka mira i da je Srbija spremna na obostrano prihvatljivo rešenje za Kosovo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da cilj posete Kosovu i Metohiji Aleksandra Vučića nije bio izazivanje incidenata, već slanje poruke da Srbija želi mir i da je spremna da sagledavajući realnost, dođe do obostrano prihvatljivog rešenja.

Dačić je za RTS kazao da je sa druge strane Srbima upućena poruka da će braniti narod, ako ga neko napadne.

On je kazao i da ne treba gubiti vreme u dijalogu sa Prištinom insistiranjem na tome >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da je Kosovo autonomija u okviru Srbije jer to Albanci nikada neće prihvatiti, kao što ni Srbija neće pristati na insistiranje Prištine da Beograd prizna nezavisno Kosovo pod ovakvim uslovima i granicama.

"To su dve opcije oko kojih ne sme da se gubi vreme i u razgovoru mora da se traži kompromis. Oni koji kritikuju ideje kako god ih nazvali - razgraničenje, podela ili utvrđivanje granica, trebalo bi da izađu sa drugim predlogom ukoliko postoji", kazao je Dačić.

On je naveo i da niko ne želi da "teške i bolne" stvari rešava danas, ali da odlaganje nije u interesu srpskog naroda.

"Odlaganje nije u interesu srpskog naroda, jer se može desiti incident ili planiranje nekog vojnog upada na sever, a mi onda moramo da reagujemo, a ;to bi značio sukob sa KFOR-om, a to znači sukob sa NATO, a Srbija ne može da se obrati nikom drugom nego Rusiji i onda odosmo mnogo daleko", rekao je Dačić.

On je kazao da je u govoru Vučića u Kosovskoj Mitrovici naglašena potreba da se pronađe rešenje za sadašnjost i da ne možemo zvati nekoga da bude strpljiv u narednih 50 godina, jer tada možda više neće biti Srba na Kosovu.

Brnabić: Zabrana Vučiću da poseti Banje pokazuje kompleksnost situacije na Kosovu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da sa svojim timom prati situaciju i da su u "pripravnosti", a da zabrana predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti selo Banje pokazuje složenost situacije na Kosovu i potvrđuje da su albanski politički predstavnici na Kosovu nespremni da ispune dogovore.

"Ovo što se dogodilo pokazuje kompleksnost i osetljivost situacije na Kosovu i Metohiji i potvrđuje navode da su politički predstavnici Albanaca na KiM nepouzdani i nespremni da ispune dogovore", rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Ona je dodala da je Vučić poslao samo poruke mira i stabilnosti i budućnosti i za Srbe i za Albance, a da je očigledno da albanskim političarima stabilnost nije u interesu.

"Oni su karijeru izgradili u ratu i ne znaju da se ponašaju u miru", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da će Vlada Srbije biti uz Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Bićemo uz predsednika. Kao Vlada ćemo biti tu za Srbe sa Kosova i Metohije, ulagati i pomagati, ali i štititi ako treba", rekla je Brnabić.

Savez za Srbiju: Poseta Vučića Kosovu predstava koja nije donela ništa konkretno

Savez za Srbiju ocenio je danas da je posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu "predstava koja nije donela ništa konkretno" i služila je samo za "skupljanje jeftinih političkih poena na nesreći srpskog naroda"."Nakon dva dana rijalitija u kome smo pratili posetu Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji i nakon njegovog govora u Kosovskoj Mitrovici, na žalost, možemo samo da zaključimo da je jedina poenta ove posete skupljanje jeftinih političkih poena na nesreći našeg naroda", navedeno je u saopštenju Saveza.

Iz Saveza ističu da je pitanje Kosova i Metohije najozbiljnije nacionalno pitanje i da ne kritikuju vlast po svaku cenu te da jesu opozicija Aleksandru Vučiću, ali ne i državi i da bi i rado pozdravili konkretne stvari kojima se štiti srpski državni interes na Kosovu i Metohiji.

"Na žalost, u ova dva dana posete Vučića Kosmetu mi nikakve konkretne stvari nismo mogli da čujemo", ocenjuju iz Seveza.

Navode i da je odata počast predsedniku Inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, ali da njegove ubice nisu pronađene.

Iz Saveza ističu da Vučić nije rekao koji je predlog rešenja problema sa Kosovom.

"Posećene su Gazivode, a nije predstavljen plan zaštite ovog izuzetno važnog resursa države Srbije. Umesto na porodice sa više dece koje teško žive, novac je utrošen na postavljanje bilborda sa Vučićevom slikom. Ljudi zaposleni u školama i bolnicama su primorani da dođu na miting. I što je posebno tragikomično, čuli smo da neke zemlje Evrope ne prihvataju Vučićev predlog rešenja, ali šta je zaista Vučićev predlog rešenja – to nismo mogli da čujemo šta je taj predlog rešenja. Šta više, u Mitrovici je predsednik rekao da nikakvog predloga i nema i da 'granice nisu bitne' ", ističu iz Saveza.

Naveli su i da na televizijama sa nacionalnom frekvencijom niko nije postavio pitanja o svemu ovome i da niko ko misli drugačije od aktuelne vlasti i nije pozvan u emisije koje prate posetu predsednika srbije koju je Savez nazvao predstavom.

"Imajući sve ovo u vidu, sa žalošću zaključujemo da se opet radi o predstavi i skupljanju jeftinih političkih poena na ovom najvažnijem i najozbiljnijem političkom pitanju. Ovakav odnos Vučića prema tom pitanju samo pokazuje da ako želimo da zaštitimo državne i nacionalne interese moramo da smenimo ovu vlast", navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

Savez za Srbiju osnovali su Demokratska stranka, Narodna stranka, ;Dveri, Levica Srbije, Zdrava Srbija, Zajedno za Srbiju, Pokret za preokret, Udruženih sindikata Srbije Sloga, Pokreta Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina" i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas koji je inicijator saveza.

Obradović: Vučić Srbe na Kosovu i Metohiji doživljava kao dijasporu

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da se od predsednik Srbije Aleksandra Vučića danas nije čulo ništa konkretno, ali da je jedna izjava zabrinjavajuća - da granice nisu bitne.

Obradović je ocenio da ta izjava ukazuje da su za Vučića Srbi sa Kosova i Metohije već dijaspora.

"Kakva prava Srba su moguća u nezavisnom Kosovu? Ako sam dobro razumeo predsednika naša država nema granice to jest on ne zna gde su i neće time da se bavi. Preporučujem mu da pročita Ustav na kom se zakleo i da tamo sazna gde su granice Srbije", rekao je Obradović reagujući na Vučićev govor u Kosovskoj Mitrovici.On je dodao da je dodatno zabrinjavajuća izjava da ćemo "mnogo toga morati da se odreknemo na Kosovu i Metoriji".

"Ko i zašto to mora i šta to konkretno znači", pitao je predsednik Dveri.

Zorana Mihajlović: Vučićeva poseta Kosovu pokazala da Srbija želi mir

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović osudila je danas sprečavanje ulaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u srpsku enklavu Banje i poručila da je Vučićeva poseta Kosovu i Metohiji pokazala da Srbija želi mir i dijalog i da čini sve da zaštiti interese srpskog naroda.

"Blokiranjem puta srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću koji je došao na Kosovo i Metohiju s porukom mira, prištinske vlasti pokazale su da su zarobljene u prošlosti, da nisu u stanju da osiguraju bezbednost na Kosovu i da kratkovidim i sebičnim interesima sprečavaju kompromis o zajedničkoj budućnosti Srba i Albanaca", navela Mihajlović.

Ona je navela da je bez obrzira na sprečavanje Vučića da poseti Srbe na Kosovu i ćutanje međunarodne zajednice, poseta predsednika Srbije pokazala da je Srbija u uz svoj narod na Kosovu i da su ciljevi Srbije mir i stabilnost, bezbednost građana i ekonomski napredak Srba na Kosovu.

Vučiću je danas zabranjeno da poseti selo Banje iz bezbednosnih razloga.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Albanskim političarima stabilnost nije u interesu

Izvor: N1 televizija, 09.Sep.2018

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da sa svojim timom prati situaciju i da su u "pripravnosti", a da zabrana predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti selo Banje pokazuje složenost situacije na Kosovu i potvrđuje da su albanski politički predstavnici na Kosovu nespremni da ispune dogovore..."Ovo...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.