Da li je Srbija zaista u vrhu liste najsiromašnijih zemalja sveta?

Izvor: Press, 26.Apr.2014, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Srbija zaista u vrhu liste najsiromašnijih zemalja sveta?

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović rekao je Tanjugu da 24 odsto građana Srbije živi u riziku od siromaštva što pokazuju poslednji rezultati ankete sprovedene u Srbiji na uzorku od nekoliko hiljada građana koja se zasniva pre svega na tome koliko novca građani imaju na raspolaganju.

Istraživanje američkog instituta, po njegovim rečima, otvara pitanje metodologije po kojoj je ono rađeno.

- Uzeta su četiri prametra- stopa nezaposlenosti, stopa >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << inflacije , kamatna stopa i kretanje BDP-a što unapred izaziva sumnju, jer je stopa inflacije u Srbiji sada niža, stopa nezaposlenosti jeste velika, ali i ona je u padu, a beleži se i rast BDP-a - rekao je Vukmirović.

- Lista koju je objavio institut Kejto, odnosno indikatori su veoma problematični, ne znamo ni koje podatke su koristili, koje definicije i na koji vremenski period se odnose ti podaci - rekao je direktor RZS.

Srbija se našla na trećem mestu po indeksu siromaštva sa indeksom 44,8, i to, kako se navodi, uglavnom zbog stope nezaposlenosti, a odmah posle prve na listi Venecuele (79,4), i Irana (61,6).

Kao primer "neusaglašenosti", Vukmirović je naveo primer Makedonije, koja je prema podacima Evropskog zavoda za statistiku - Eurostata, "ispod" Srbije sa rizikom siromaštva od 27 odsto, dok je prema listi instituta iz Vašingtona na 11 mestu, za indeksom 35,7.

- Prag rizika od siromaštva u Srbiji za jednu prosečnu tročlanu porodicu sa dvoje odraslih i jedno dete do 14 godina iznosi 24. 600 dinara i sve porodice koje nemaju toliko novca smatraju se praktično siromašnim - objasnio je Vukmirović.

On je rekao da se takva anketa sprovodi od prošle godine uz pomoć EU kako bi se na valjan način pratilo stanje životnog standarda građana.

Novo istraživanje biće sprovedeno uskoro i podaci će biti objavljeni na jesen.

On je ukazao da RZS koristi standardnu metodu, a koja je potpuno usklađena sa načinom sprovođenja anketa u zemljama EU.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Da li je Srbija jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta?

Izvor: Capital.ba, 26.Apr.2014

BEOGRAD, Skoro petina građana Srbije živi na granici siromaštva i cjelokupna ekonomska situacija je izuzetno teška, ali to ne znači da je Srbija, kako pokazuje istraživanje američkog Kejto instituta, treća ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.