DRAMATIČNA BORBA ZA ŽIVOT Aleksandar je otišao na rutinsku operaciju, a umalo preminuo zbog smrtonosne bolesti za koju samo u Srbiji NEMA LEKA

Izvor: Press, 06.Sep.2017, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRAMATIČNA BORBA ZA ŽIVOT Aleksandar je otišao na rutinsku operaciju, a umalo preminuo zbog smrtonosne bolesti za koju samo u Srbiji NEMA LEKA

Lekari valjevske bolnice, doktor ortopedije na Banjici, porodica pacijenta i sveštenik iz Ljubljane zajednički su spasli život mladiću za koga u Srbiji u tom trenutku nije bilo leka.
Foto:blic.rs
Aleksandru Petroviću (28) iz Ljiga otkrivena je posle rutinske operacije maligna hipertermija, nasledna bolest koja se aktivira kao reakcija na anesteziju. Lek za tu smrtonosnu bolest u Srbiji ne postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dok ga, na primer, u Sloveniji ima svaka operaciona sala.
Temperatura od 40 stepeni koja ne može da se skine nijednom poznatom metodom, grčenje mišića i stezanje bronhija, šok i stepen smrtnosti od 75 odsto - odlike su maligne hipertermije. U poslednjih pola veka u Srbiji su zabeležena samo tri slučaja.
- Na operaciju sam otišao bez straha jer sam već dva puta imao intervencije koje su prošle bez problema. Normalno sam prošao pripremu za operaciju, primio anesteziju i zaspao. Probudio sam se u šok-sobi, rekli su mi da je ruka u redu, ali da ništa drugo nije i da se praktično borim za život. Bio sam svestan tek pet minuta, osećajući da neprirodno gorim, a onda ponovo ostajem bez svesti i više se ničeg ne sećam - priča Aleksandar za „Blic“.
Kako kaže, anesteziolog dr Nataša Briedis je prepoznala da je reč o malignoj hipertermiji i da će Aleksandar biti životno ugrožen sledeća 72 sata. „Dantrolen“, jedini lek koji može da ga spase, međutim, nemoguće je nabaviti ni u kliničkim ustanovama, niti ga kupiti u apotekama u Srbiji. Mladić je priključen na aparate i stavljen u veštačku komu, a lekari i Petrovićeva porodica su počeli trku sa vremenom.
- Lekari valjevske bolnice podigli su celu Srbiju na noge pokušavajući da nađu lek. Zahvaljujući dr Miliću Kovačeviću i Ortopedskoj klinici „Banjica“, pronađena je pacijentkinja u Beogradu koja je znala da ima malignu hipertermiju i imala svoju zalihu „dantrolena“, pa je ustupila 12 ampula. Ta doza, međutim, nije bila dovoljna, bratu se stanje nakon što je primio lek ipak pogoršalo i bilo je neophodno da pronađemo još „dantrolena“. Saznali smo da postoji u Sloveniji, kontaktirali smo s našim sveštenikom u Mariboru, koji je otišao u Ljubljanu, kupio nam lek po ceni od 2.800 evra i krenuo u Srbiju. Opština Ljig nam je dala službeni automobil, krenuli smo mu u susret, na pola puta u Hrvatskoj preuzeli lek i uspeli na vreme da stignemo u Valjevo - prepričava Aleksandrova sestra Jelena.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.