DODIK: Federaciju neka dele kako hoće, Republika Srpska ima pravo na referendum!

Izvor: Telegraf.rs, 09.Okt.2014, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DODIK: Federaciju neka dele kako hoće, Republika Srpska ima pravo na referendum!

Predsednik Republike Srpske rekao je u intervjuu za "Nedeljnik" da odnosi Republike Srbije i Republike Srpske ne zavise od političara koji su na vlasti. Dodik je posebno istakao da Srbi u RS imaju pravo da posegnu za institucijom referenduma, ali ne iz hira, već iz potrebe da se organizuju u onakvu državu koja im ne ograničava razvoj i pravo na bolji život

U ekskluzivnom razgovoru za “Nedeljnik” uoči izbora zakazanih za 12. oktobar Milorad Dodik, predsednik Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Srpske, govorio je o svim najvažnijim predizbornim temama: ustavnim reformama u BiH, odnosima sa srpskim vlastima, spoljnopolitičkoj orjentaciji RS u odnosima sa EU i Rusijom, odnosima sa Vladimirom Putinom, ali i tenzijama koje su tokom kampanje nastale u Srpskoj.

- Odnosi Republike Srbije i Republike Srpske ne zavise od političara koji su na vlasti. Oni imaju i instuticionalni okvir i ja izgradnju tih odnosa shvatam kao obavezu svake vlasti sa obe strane Drine. Pa mene su optuživali da sam Koštuničin i da će, kada je na vlast došao Boris Tadić, ti odnosi ići silaznom putanjom – rekao je Dodik i dodao:

Foto: Tanjug

- Onda kada je došlo do nove promene vlasti u Srbiji i pobede Nikolića i Vučića, mnogi su govorili da će to trajno udaljiti Srbiju od Srpske. A onda su dve vlade potpisale čitav niz sporazuma i konkretnih projekata, a onda smo zajedno u Višegradu, odnosno u Andrićgradu obeležili sto godina od sarajevskog atentata i Velikog rata – kazao je predsednik RS.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Uoči izbora u Bosni i Hercegovini, region je uzdrmao tekst jednog od najpoznatijih hrvatskih novinara Darka Hudelista, koji je saopštio hrvatskoj javnosti “plan” predsednika RS Milorada Dodika da će “pomoći Hrvatima da dobiju svoju državu u BiH i da se otcepe“. Dodik će za Nedeljnik reći da je to što su napisali “stara priča” i da on nema ništa protiv ukoliko se tako dogovore u Federaciji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ja stojim na stanovištu da je vitalni hrvatski interes u Bosni ugrožen – pa njima tamo predstavnika hrvatskog naroda u predsedništvo biraju Bošnjaci. I nemam nikakav problem da to kažem, to je fakat. U skladu sa tim, ukoliko je hrvatski narod opredeljen za stvaranje trećeg entiteta, on mora o tome da se dogovori sa Bošnjacima, i mi nemamo ništa protiv toga. Neka Federaciju podele kako se dogovore, i mi se slažemo. Mi ne želimo da ugrožavamo ničije pravo, i ničiji interes u Bosni – poručio je Dodik.

Milorad Dodik za Nedeljnik prvi put govori otvoreno o tome da su elitne jedinice britanske vojske došle u Bosnu i Hercegovinu, sa ciljem menjanja vlasti u Republici Srpskoj!

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Pre nekoliko meseci, bez bilo kakvih odluka Predsedništva, u BiH su ušle elitne jedinice britanske vojske, čiji dolazak niko do dana današnjeg nije objasnio. Određene strane obaveštajne službe su već duže vreme izuzetno aktivne, penzionisani obaveštajci su stavljeni u funkciju dovođenja na vlast kooperativnije i mekše političke garniture u RS. I to nije tajna, to svi znamo, to traje još od nazovi građanskih protesta koje su pokušali da uvezu u RS i da na taj način stvore haos – kazao je predsednik Republike Srpske za Nedeljnik.

U autorskom tekstu za Nedeljnik uoči škotskog referenduma, Dodik je poručio “neka se spremi Srpska“. I danas tvrdi da ne vidi niti jedan razlog zašto bi on na jednom mestu predstavljao demokratsko pravo i civilizacijsku tekovinu, a na nekom drugom mestu, ili konkretno u Republici Srpskoj, predstavljao zabranjenu kategoriju.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Wikipedia/PANONIAN

- Srbi u RS imaju pravo da posegnu za institucijom referenduma, ali ne iz hira, već iz potrebe da se organizuju u onakvu državu koja im ne ograničava razvoj i pravo na bolji život. Mi smo se u Srpskoj u poslednjih osam godina izborili za pravo da pričamo o referendumu. Pre osam godina se na spomen prvog slova reči referendum, slova ‘r’, oglašavao visoki predstavnik i oduzimao građanima pravo da biraju i da budu birani.

Danas postoji zakonski okvir za sprovođenje referenduma i upravo je referendum dodatna garancija zaštite naših vitalnih nacionalnih interesa. Da li ćemo i kada i raspisati referendum nije tema sa kojom se licitira. Pojedini političari su pokušali da stalnom pričom o referendumu potroše tu temu i ja ne želim u tome da učestvujem. Referendum o nezavisnosti jednog naroda je ozbiljna stvar koja se koristi samo jednom u istoriji, i sa tim nema licitacije – rekao je, između ostalog, Dodik za Nedeljnik.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.