DETALJI NOVE ODLUKE KRIZNOG ŠTABA: Sa mora pravo u bolnicu, a ko se ne javi lekaru PLATIĆE enormnu kaznu

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Sep.2020, 22:59

DETALJI NOVE ODLUKE KRIZNOG ŠTABA: Sa mora pravo u bolnicu, a ko se ne javi lekaru PLATIĆE enormnu kaznu

Mera nadzora važiće za sve srpske državljane koji se posle 18. septembra u 18 sati vrate s letovanja iz, za sada, sedam zemalja.

Svi naši državljani koji se iz inostranstva vrate sa odmora počev od petka 18. septembra u 18 časova biće stavljeni pod obavezni nadzor od deset dana. Oni su dužni da se u roku od 24 sata od povratka s letovanja jave u nadležne kovid-ambulante.

U protivnom, svi koji odbiju da odu na lekarski pregled rizikuju da plate kaznu od čak >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 20.000 dinara.

Nove mere Kriznog štaba važiće za sve naše državljane koji se trenutno odmaraju na moru u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Bugarskoj, Turskoj i Egiptu. Međutim, Vlada Srbije danas će odlučiti da li će ovaj spisak zemalja proširiti i na sve ostale države koje imaju više od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Epidemiolog i član Kriznog štaba profesor dr Branislav Tiodorović objasnio je da će zdravstvene ustanove širom Srbije svakodnevno dobijati spisak putnika koji su ušli u zemlju i koji u toku dana moraju da dođu na pregled. Lekari će imati i obavezu da prijave sve one putnike koji nisu došli na lekarski pregled.

- Građani će na granici dobiti uputstvo koje im nalaže da obavezno u roku od 24 sata odu na pregled u kovid-ambulantu na opštini na kojoj imaju prebivalište. Svako ko se ogluši o tu meru rizikuje da se protiv njega pokrene prekršajni postupak i da plati kaznu. Kada smo donosili ovu meru, pre svega smo mislili na građane koji se vraćaju sa letovanja. To nije mali broj ljudi i sa svakim dolaskom postoji rizik od širenja i ponovnog razbuktavanja epidemije koronavirusa. Vlada će odlučiti da li će se odnositi samo na zemlje gde Srbi najviše letuju ili na sve ostale - kaže dr Tiodorović.

On apeluje na ljude da se pridržavaju preporuke kako se epidemija ne bi dalje širila.

- Ako doktor utvrdi da ne postoji sumnja na kovid-19 i osoba nema simptome, slobodan je da ide kući. Svakako, savetovaće se da nekoliko dana te osobe, iako nemaju simptome, ne izlaze iz kuće. To se odnosi i na decu koja su bila van zemlje na odmoru. Preporučuje se da ni ona ne idu u školu. Ako pak postoje tegobe, lekar će uraditi krvnu sliku, rendgenski snimak pluća i PCR test. U zavisnosti od rezultata ta osoba ide ili kući ili na Infektivnu kliniku na dalju dijagnostiku. Međutim, ako taj pacijent uprkos tegobama dobije negativan rezultat, nema potrebe da ostaje u izolaciji - objasnio je dr Tiodorović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.