DANAS SLAVIMO SVETOG NIKOLU: Čudotvorca i Božić Batu - Zaštitnika i utešitelja vernika, čije slavlje donosi RADOST I DOBROTU

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Dec.2023, 08:27

DANAS SLAVIMO SVETOG NIKOLU: Čudotvorca i Božić Batu - Zaštitnika i utešitelja vernika, čije slavlje donosi RADOST I DOBROTU

Danas se slavi Sveti Nikola, jedna od najrasprostranjenijih slava u Srbiji, pa se obično kaže da "polovina zemlje proslavlja Nikoljdan, dok druga polovina uživa u slavskim svečanostima".

Sveti Nikola, zaštitnik dece, učenih ljudi, trgovaca, moreplovaca i putnika, rođen u Patari u Likiji, Turska, čudotvorac poznat i kao Božić >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Bata, obeležava se 19. decembra.

Osim tog datuma, takođe se proslavlja i 22. maja, u znak sećanja na prenos njegovih moštiju u Bari.

Bio je sin bogatih roditelja, započeo je duhovni život u manastiru Novi Sion, a nakon smrti roditelja, širio je veru i milosrđe.

Postao je arhiepiskop Mirlikijski, podnosio progone, a uprkos tamničenju zbog vere, nije odstupao od svojih uverenja. Smatran svetiteljem i tokom života, posebno ga pozivali u teškim trenucima.

Preminuo je 343. godine i sahranjen u Sabornoj crkvi u Miri. Mošti su prebačene u Bari 1096. godine.

U narodu se veruje da na Nikoljdan nerotkinje treba da se mole svetitelju, a tradicionalno se darivaju orasi, lešnici, jabuke i slatkiši, stavljajući ih u cipele pokraj kreveta ili u prozore.

Takođe, Sveti Nikola je esnafska slava za lađare, splavare, ribare i vodeničare, te se smatra zaštitnikom zanata i vodene slave.

Ovaj dan se obeležava darivanjem siromašnima i pomoći onima u potrebi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srećna slava, DOMAĆINI! Pola SRBIJE će danas ići, a pola slaviti SVETOG NIKOLU - ovo su OBIČAJI koje treba da ISPOŠTUJU i jedni i drugi!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Dec.2023

Danas, 19. decembra, pravoslavni vernici širom sveta slave jednog od najvoljenijih sveca, Svetog Nikolu. Ovaj dan posvećen je zaštitniku pomoraca, putnika, dece i trgovaca, čije ime odzvanja kroz vekove kao simbol darežljivosti, ljubavi i dobrote. Jutros je započeto svečano bogosluženje u crkvama,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

(FOTO) SIN ANE I PEĐE RAJKOVIĆA MESI SLAVSKI KOLAČ Fudbaler slavi Svetog Nikolu u Španiji, pevač je RANOM ZOROM išao u crkvu, a evo kakvu su trpezu poznati pripremili

Izvor: Blic, 19.Dec.2023

Sveti Nikola jedna je od najvećih slava. Ovog sveca proslavlja najveći broj pravoslavnih vernika, te je tako i na estradi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.