DANAS JE TREĆI PO ZNAČAJU HRIŠĆANSKI PRAZNIK: Vernici ga slave i kao dan rođenja crkve

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2023, 07:08

DANAS JE TREĆI PO ZNAČAJU HRIŠĆANSKI PRAZNIK: Vernici ga slave i kao dan "rođenja crkve"

Silaskom Svetog Duha na apostole završeno je osnivanje crkve Hristove ili carstva Božijeg na zemlji od Gospoda Isusa Hrista.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Silaska Svetog Duha na apostolePedesetnica, Duhovi ili Trojice.

Ovo je praznik kojim se proslavlja silazak Svetog Duha na apostole u Jerusalimu, 50 dana nakon Hristovog vaskrsenja.

To je treći praznik po značaju u hrišćanskoj veri, posle >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Vaskrsa i Božića, i slavi se tri dana. Praznovanje se nastavlja cele nedelje, ne posti se, i to je takozvana "trapava nedelja".

Hrišćani ovaj praznik slave i kao dan "rođenja crkve" budući da dela apostolska donose da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se "dalo krstiti te su primili Duha Svetoga".

Narod se okupljao i slušao ih kako govore njihovim jezikom. Svi su se divili i čudili govoreći: "Gle, zar nisu svi ovi što govore Galilejci?"

Narodu se prvi obratio Sveti apostol Petar, koji je rekao kako su Jevreji učinili veliki greh zato što su razapeli Hrista, iako su videli da ga je Bog proslavio. Još im je rekao da je Hristos vaskrsao i na nebo se uzneo, te da je on poslao Svetog Duha na apostole.

Dokaz blagodati Duha Svetog je to što apostoli govore raznim jezicima, koje ranije nisu znali. Narod je upitao "Braćo, šta da činimo?", a Petar im je rekao: "Pokajte se i neka se svako od vas krsti u ime Isusa Hrista za oproštenje svojih grehova, pa ćete primiti dar Duha Svetoga, jer je za vas to obećanje i za vašu decu." (Dela apostolska 2:37,38,39).

Na taj način Gospod je poslao apostole da propovedaju veru hrišćansku po celom svetu. Tako se ispunilo ono što je Isus svojim učenicima pred odlazak na nebo obećao.

U pedeseti dan po vaskrsenju i deseti dan po vaznesenju, izlila se velika blagodat Svetog Duha na učenike Hristove i napunila ih snagom da Hristov zakon na zemlji utvrde: "I kad se navrši pedeset dana bijahu svi apostoli jednodušno na okupu. I ujedanput nastade šum sa neba kao hujanje silnoga vetra, i napuni sav dom gde oni seđahu; I pokazaše im se razdeljeni jezici kao ognjeni, i siđe po jedan na svakoga od njih. I ispuniše se svi Duha Svetoga i stadoše govoriti drugim jezicima, kao što im Duh davaše da kazuju." (Dap 2,1-4).

Od toga momenta crkva Hristova je počela da živi punim životom i da raste, primanjem k sebi drugih duša.

U hramove se unosi sveža zelena trava i cveće. Posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ti venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POČINJE PRAZNIK KOJI SE SLAVI CELE SEDMICE Posvećen je svim Svetima! Evo šta je glavni običaj i šta je zavetina!

Izvor: Pančevac-online.com, 04.Jun.2023

Svi Sveti ili Presveta je hrišćanski i narodni praznik, koji se slavi prve nedelje posle Svete Pedesetnice (Duhova), odnosno 17. dan posle Vaznesenja Hristovog (Spasovdana), i 57. dan nakon Uskrsa Praznovanje se nastavlja cele sedmice posle Duhova (koji se proslavljaju tri dana, kao treći najveći...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Na praznik SVETE TROJICE - ovaj običaj ŠTITI OD NEVOLJA I DONOSI SREĆU: Danas se traži OPROST od svih grehova

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2023

Silaskom Svetog Duha na apostole završeno je osnivanje crkve Hristove ili carstva Božijeg na zemlji od Gospoda Isusa Hrista...Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Silaska Svetog Duha na apostole – Pedesetnica, Duhovi ili Trojice...Trojice se slave u spomen na događaj...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.