Na praznik SVETE TROJICE - ovaj običaj ŠTITI OD NEVOLJA I DONOSI SREĆU: Danas se traži OPROST od svih grehova

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2023, 08:57

Na praznik SVETE TROJICE - ovaj običaj ŠTITI OD NEVOLJA I DONOSI SREĆU: Danas se traži OPROST od svih grehova

Silaskom Svetog Duha na apostole završeno je osnivanje crkve Hristove ili carstva Božijeg na zemlji od Gospoda Isusa Hrista.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Silaska Svetog Duha na apostole – Pedesetnica, Duhovi ili Trojice.

Trojice se slave u spomen na događaj koji je opisan u Novom Zavetu - silazak Svetog Duha na apostole. "Tada se svi ispuniše Duhom Svetim, pa počeše govoriti drugim jezicima – kako im je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << duh davao da govore." (Dela apostolska 2;4)."

Naziva se Trojice kao simbol Svetg Trojstva - Boga Oca, Sina Isusa Hrista i Svetog Duha. Za ovaj dan se vezuju razni lepi običaji i verovanja. Podovi u hramovima se prekrivaju travom, pored zidova se prislanjaju lipe ili grane drugog drveća, a ikone se kite cvećem.

U hramovima vernici pletu venčiće od trave koje nose kući za seću i zaštitu. Nekada su ove venčiće nosili u torbama kao zaštitu od nevolja i simbol radosti.

Takođe, vlada uverenje da u periodu oko ovog praznika treba da manastire obilaze osobe koje bi naročito trebalo da traže oprost grehova ili one kojima je lek neophodan.

Poželjno je obilaziti manastire koji nose naziv ovog velikog praznika, a iz njih treba poneti osveštenu vodicu, jer to obezbeđuje harmoniju u domu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.