DA LI ZNATE KAKO IZGLEDA DAN U CZ? Otkrivene tajne iza rešetaka, čuvenog političara ujedale stenice: Urlikao je

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Apr.2023, 12:28

DA LI ZNATE KAKO IZGLEDA DAN U CZ? Otkrivene tajne iza rešetaka, čuvenog političara ujedale stenice: Urlikao je

Jordan Antonić, nekadašnji komandir straže u Okružnom zatvoru u Beogradu, poznatijem po svom prvobitnom nazivu CZ, otkrio je do detalja dešavanja iz zatvora.

On je otkrio kako izgleda služenje kazne u jednoj od najvećih pritvorskih jedinica u Evropi.

- Prvo sam radio u civilu šest meseci, ja sam bio sitan za tadašnje čuvare. Oni su bili kao aždaje, niko nije imao ispod 100 kg. CZ je najveća pritvorska jedinica u Evropi. U podrumu ima 40 samica i 5 čučavaca. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Sa druge strane ima igralište, odnosno mučilište, pod je bio crven tu. Tu su većinom bili državni neprijatelji. Kada sam ja ušao u CZ početkom osamdesetih, zatvoreniku se objasni da on nikakva državna prava nema. Niko nije smeo da progovori. Tek 1989. godine su davali papire i olovke da svako može da zapiše šta se dešava - priča Jordan.

Objašnjava i kakva je procedura kada dovedu zatvorenika u CZ.

- Prvi put kada dođeš. dobiješ samicu dva, tri dana. Onda ideš na istražno odeljenje, a potom toga na suđenje. Kada se to završi, ide se na izvršno odeljenje. Beogradski kriminalci, da ne bi išli u Požarevac ako dobiju tri, četiri godine, oni su boravili tu da bi dobili godinu dana Padinske skele, zbog poseta najviše - rekao je Antonić. Jordan Antonić kaže da se zatvorenici mogu klasifikovati u četiri grupe.

- Ima profesionalaca kriminalaca, privredni (direktori), prevaranti, sitni džeparoši. Najviše su nam problema pravili sitni kriminalci, iskusni znaju zbog čega su došli i samo čekaju da izađu. Teško je sa njima uopšte i doći u kontakt, oni ništa ne pričaju - kaže Jordan.

Bivši čuvar se priseća i boravka Vuka Draškovića u CZ.

- Zatvor je bio pun pacova, pitajte Žarka Lauševića. Vuk Drašković je bio u samici, on je urlikao tu, plakao je samo noću. Ujedale su ga stenice, a pacovi su izlazili iz kanalizacije. Titov špijun je najviše izdržao tu, ljudi tog statusa ne idu u grupne sobe. On je najviše izdržao u samici. Vuka niko nije pipnuo tamo. Sa političkim zatvorenicima nemamo kontakta - ispričao je Antonić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.