DA LI SE U VAMA KRIJE GENIJE: Rešite zagonetku sa 3 prekidača i saznajte!

Izvor: Kurir, 23.Jun.2015, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA LI SE U VAMA KRIJE GENIJE: Rešite zagonetku sa 3 prekidača i saznajte!

Čim čuju šta radim, ljudi me traže da im zadam neku matematičku mozgalicu. Valjda to dolazi sa strukom, kaže matematičar, pisac, filozof i kolumnista britanskog Gardiana Aleks Belos

Kolumnista britanskog Gardijana, matematičar, pisac i filozof svima zadaje Zagonetku tri prekidača. "To je klasika – lako je sročiti u priču i tera čoveka na razmišljanje".

Iako ju je postavio brojnim ljudima tokom godina, kaže kako ju je jedan jedini čovek rešio pred njim. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << "Bio je to Jo Nesbo koga sam upoznao na književnom festivalu u Glazgovu", priseća se susreta s proslavljenim norveškim piscem krimića.

A već će i podatak kako je "kriminalista" rešio zadatak može pomoći i vama. Ali i njemu je trebalo nekoliko minuta.

Zadatak

U prizemlju su tri prekidača, a vaš zadatak je da otkrijete koji pali svetlo na katu. Možete da palite i gasite prekidače koliko vam volja, ali samo jednom se možete popeti gore i proveriti da li gori svetlo. Nakon toga ne smete da se više vraćate u prizemlje kod prekidača.

Ni na koji način iz prizemlja ne vidite svetlo na spratu. Kada bi u igri bila dva prekidača, zadatak bi bio jednostavan – jednog bi upalili, drugog ugasili, popeli se i ako svetlo gori – onda je upaljeni prekidač i obrnuto. Ali s trećim prekidačem je to nemoguće.

Ali, kako onda rešiti problem?

Sećate se kako smo rekli da će vam biti od pomoći što je pisac krimi-romana rešio zagonetku? Kako biste je odgnetnuli, razmišljajte u realnom svetu.

Rešenje:

Nakon što sijalica radi, ona se zagreje. Dakle, prvi i drugi prekidač upalite, trećeg ostavite ugašenog. Nakon dva minuta, ugasite drugi prekidač i popnite se na sprat. Ako svetlo gori – prvi prekidač reguliše svetlo. Ako je ugašeno, može biti drugi i treći. Ali, ako je sijalica topla, onda mora biti drugi, a ako je hladna, mora biti treći.

(Guardian.com/Webcafe.hr)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.