DA LI JE OVO RAZLOG NESTANKA TROJICE DEČAKA?! Šok reči Jurića: Jedna stvar je posebno zabrinjavajuća!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jan.2024, 17:27

DA LI JE OVO RAZLOG NESTANKA TROJICE DEČAKA?! Šok reči Jurića: Jedna stvar je posebno zabrinjavajuća!

Jurić je istakao da je od samog pokretanja sistema "Pronađi me" ili "Amber Alert" ideja bila da on postoji u svim zemljama regiona.

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je danas da još uvek nema jasnih motiva za nestanak trojice dečaka u Hrvatskoj i da postoje samo nagađanja, ali da ne isključuje mogućnost da je razlog trgovina ljudima.

- To jeste mogućnost, ali ne bih da govorim o nekim pretpostavkama dok se ne bude zaista >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i dokazalo tačno šta se desilo i gde se deca nalaze. Ono što je takođe važno spomenuti je da jeste zabrinjavajuće to što su deca gotovo istog uzrasta i to je dodatna zabrinutost ne samo građana u Hrvatskoj, nego u celom regionu, jer kada se desi ovako nešto, onda ni jedan roditelj u celom regionu ne može da se oseća sigurno po pitanju svoje dece - rekao je Jurić za Tanjug odgovarajući na pitanje da li se može govoriti o trgovini ljudima obzirom da je reč o istom polu i istom uzrastu i razmaku od nekoliko dana.

- Ono što je važno da ljudi znaju je da je važno da učestvujemo svi u potragama za nestalom decom. Danas se desio nestanak deteta u Hrvatskoj, a mi moramo da budemo svesni da se to sutra može desiti i u Makedoniji i u Srbiji i u Crnoj Gori. Dakle, jako je važno da svi učestvujemo u tim potragama - naveo je Jurić.

On je dodao da su predstavnici Centra za nestalu i izgubljenu decu iz Hrvatske bili na konferenciji kada je pokrenut sistem "Pronađi me".

Jurić ističe da se bez dobre koordinacije policije i građana verovatnoće da se brzo pronađe dete izuzetno male.

- I zbog toga je i policija sada posegla za tim da alarmira građane i da ih zamoli da oni aktivno učestvuju u samim potragama. Sam sistem "Pronađi me" je zapravo zamišljen tako da je jako uska i tesna koordinacija između Ministarstva unutrašnjih poslova i samog društva i da policija daje konkretne informacije, instrukcije - rekao je Jurić.

Jurić je ocenio da bi da sistem "Pronađi me" postoji u Hrvatskoj već bi na televizijama sistemski bilo obuhvaćeno informisanje cele zajednice.

Ne bi se moralo čekati na neka ad-hoc rešenja, a to je ono što naš sistem 'Pronađi me' razlikuje od potrage za nestalom decom u drugim zemljama regiona - objašnjava Jurić.

Prema informacijama koje je policija objavila na stranici Nestali.hr, u proteklih nekoliko dana u Hrvatskoj su nestala trojica 14-godišnjaka, dvojica u Zagrebu, a jedan u Rijeci.

Tanjug

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.