Crna Gora izglasala Zakon o istopolnom partnerstvu: Šta to znači za svaki dan

Izvor: B92, 01.Jul.2020, 20:14

Crna Gora izglasala Zakon o istopolnom partnerstvu: Šta to znači za svaki dan

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola izglasan je danas u Skupštini Crne Gore. Šta to konkretno znači?

Svakodnevica LGBT parova u Crnoj Gori mogla bi da bude slična svakodnevnici heteroseksualnih partnera - makar na papiru, ali sa velikim ograničenjima - ne predviđa se mogućnost starateljstva ili usvajanja dece.

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola izglasan je danas u Skupštini Crne Gore, prenosi portal Vijesti.me.

Predlog zakona o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istopolnom partnerstvu podržala su 42 poslanika.

Nacrt zakona o životnom partnerstvu istopolnih parova će početi da se primenjuje godinu dana od datuma usvajanja u Skupštini Crne Gore.

Šta LGBT zajednica dobija zakonom?

Iz resornog ministarstva kažu da će LGBT populacija dobiti ista prava koja imaju i heteroseksualni parovi.

Dodaju da će istopolni partneri moći da ostvaruju prava iz zdravstvene i socijalne zaštite.

"Ovaj zakon se odnosi pre svega na zajednički život osoba istog pola i na sva ona prateća prava i obaveze koja iz toga proizlaze", rekla je predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Marović.

Radošević-Marović je dodala da najveći deo prava i obaveza iz zakona predstavljaju "deo našeg svakodnevnog života".

Ipak, predlogom vlade je postavljena i crvena linija - u njemu se ne pominje mogućnost da istopolni parovi budu roditelji, da postanu staratelji dece, kao i da usvoje decu.

Kristina Ćetković, autorka prvog lezbejskog romana u Crnoj Gori, ranije je za BBC rekla da i je sam predlog zakona za nju predstavljao "veliki korak".

"Lično, drago mi je što ćemo moći da ostvarimo neka od zakonskih prava koja su odavno dostupna strejt osobama", kaže ona.

Međutim, Kristina dodaje da se nada "da se neće ostati samo na ovom formalnom prihvatanju i prepoznavanju partnerstava, nego da ćemo u narednom periodu doći i do suštinskih primena, pre svega u mentalitetu i toleranciji prema različitostima."

"Sve dok ne budem mogla kao i oni da se ostvarim u roditeljskoj ulozi - smatraću da sam u Crnoj gori diskriminisana zbog svoje seksualne orijentacije", kaže.

"Ovo je tek jedan od koraka u borbi koja se vodi protiv diskriminacije i sve dok partnerstvo dve istopolne osobe ne bude istovetno sa partnerstvom dve osobe različitog pola ostaje - još prostora, povoda i želje za menjanjem i radom."

Zakon o životnim zajednicama osoba istog pola predstavlja izuzetno značajan iskorak u kontekstu izjednačenja zakonske regulative istopolnih partnerstava, kaže za BBC Bojana Jokić iz LGBT Forum Progres iz Crne Gore i dodaje:

"Ovo izjednačenje je prirodan korak u kontekstu postavljenih strateških ciljeva LGBT pokreta."

Kako je u regionu:

Zakon o istopolnom braku ne podrazumeva samo sklapanje bračne zajednice, već sa sobom nosi niz prava koje su uskraćena gej parovima.

Kada bi zakon bio usvojen, gej parovi bi imali ista prava kao i heteroseksualni - mogli bi da sklapaju brakove, imaju zajedničku imovinu, nasleđuju jedni druge.

Takođe bi imali pravo na socijalno osiguranje, posete u bolnicama, zajedničku brigu o deci, ali i obavezi da se staraju o detetu partnera ukoliko nema bližeg srodnika.

Nijedno od ovih prava nemaju gej parovi u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Albaniji i na Kosovu.

Tokom ranije javne rasprave pojavili su se predstavnici crkve, kao i političari, kojima je glavna bojazan što će istopolne zajednice da usvajaju decu.

Mnogi su postavljali i pitanje - kako oni "to" da objasne sopstvenoj deci.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je u pismu najvišim crnogorskim zvaničnicima rekao da je "zabrinut za budućnost Crne Gore, naročito dece koja će živeti u njoj".

On je tada ocenio da je predlog zakona "veliki korak u pravcu razaranja porodice, koji neće biti dobar ni za koga, pa ni za one za koje se on donosi".

Marko Milačić, lider opozocione partije Prava Crna Gora je, dok je zakon bio u pripremi rekao da je ovo napad na duh građana Crne Gore. i pozvao da se o njemu izjasne građani na referendumu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.