Crna Gora: Ponovo proglašena epidemija koronavirusa, ukupno 1920 oboljelih

Izvor: VOA, 21.Jul.2020, 18:14

Crna Gora: Ponovo proglašena epidemija koronavirusa, ukupno 1920 oboljelih

 Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore saopštilo je kasno u utorak da je, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), odlučilo da ponovo proglasi epidemiju zarazne bolesti novog koronavirusa na cijeloj državnoj teritoriji, saopšteno je iz Vlade Crne Gore. Od srijede će, prema istom saopštenju, biti uvedeno više novih privremenih mjera čiji je cilj dalje sprječavanje širenja novog koronavirusa, dok se istovremeno ublažavaju mjere u pojedinim opštinama u kojima je smanjen epidemiološki rizik. Novom odlukom NKT-a, nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od sedam godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera. Prema najnovijoj odluci tog tijela, okupljanja će na cijeloj teritoriji Crne Gore biti ograničena na 40 osoba na otvorenim javnim mjestima i 20 na zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra. U sjevernim opštinama Gusinju, Plavu i Andrijevici rigorozne mjere uvedene zbog velikog broja zaraženih od sjutra će biti ublažene, pa će ugostiteljski objekti u tim opštinama, kao i u ostatku zemlje, imati mogućnost da rade od šest ujutru do 22 sata uveče. U Rožajama, gdje je do sada bilo zabranjeno napuštanje objekata stanovanja poslije 18 časova, građanima će kretanje biti omogućeno od pet sati ujutru do 22 sata. Ranije danas, Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da je u posljednja 24 časa završio analizu 612 uzoraka na novi koronavirus, od kojih je 98 rezultata bilo pozitivno. Od ukupnog broja novooboljelih, najveći broj je iz Podgorice gdje je registrovano 36 novih slučajeva, a zatim iz Nikšića gdje su zabilježena 32 nova slučaja, navodi IJZ. “Smrtnih slučajeva nije bilo. Ukupan broj smrti od početka juna mjeseca od Kovida 19 ostaje 26”, naveli su zvaničnici. Prema navodima IJZ, prijavljen je oporavak 39 slučajeva, pa je broj oporavljenih od koronavirusa od početka juna 111, dok je ukupan broj aktivnih slučajeva trenutno 1920. Od početka epidemije sredinom marta, u Crnoj Gori je od koronavirusa oboljelo više od 2300 osoba, od kojih je 35 preminulo.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U srpskim sredinama na Kosovu 22 nova slučaja, problem testiranje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2020, 16:19

U srpskim sredinama na Kosovu registrovana su 22 nova slučaja i dvoje oporavljenih od kovida-19, saopštio je epidemiolog iz mitrovičkog Zavoda za javno zdravlje Aleksandar Antonijević i ukazao na problem nedostatka materijala za testiranje...Po petoro novoobolelih je sa prebivalištem u Kosovskoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.